Analytici: Škrty pocítí hlavně důchodci, někteří přijdou o tisícovku

Praha - Balík úsporných opatření, která mají v příštích dvou letech udržet schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP, pocítí podle analytiků především důchodci. Dolehnou na ně plánované změny ve valorizaci penzí a vinou zvýšení DPH jim porostou i náklady. O něco méně se škrty promítnou také do hospodaření rodin s dětmi. Čistý příjem výrazně klesne i manažerům a pracovníkům s nejvyššími platy.

Průměrný důchod v Česku by se mohl v příštím roce zvýšit zhruba o 156 korun místo původně očekávaných 428 korun. Celkem by si penzista v příštích třech letech měl v průměru polepšit o 383 korun. Penze by se měly valorizovat o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. „Penzistům vzrostou náklady o téměř 190 korun měsíčně a současně se jim zpomalí valorizace možná až o 200 Kč,“ spočítal analytik ČSOB Petr Dufek. Ještě víc dopadnou škrty na penzisty, kteří pracují. Vláda jim totiž vezme celou slevu na dani. Třeba důchodce, který si přivydělá měsíčně pět tisíc, přijde o rovnou tisícovku.

Rodiny s dětmi škrty vesměs tolik bolet nebudou

Náklady domácnostem vzrostou kvůli plánovanému zvýšení DPH. Čtyřčlenná rodina zaplatí podle propočtů České televize kvůli jednoprocentnímu zvýšení daně měsíčně o 330 korun více. Na druhou stranu zhruba tři čtvrtiny tohoto růstu pomůže pokrýt nižší daň z příjmu. Nově zavedená 20procentní daň z příjmu fyzických osob se totiž bude od roku 2014 počítat z hrubé mzdy. Současná sazba 15 procent ze superhrubé mzdy odpovídá sazbě zhruba 21 procent z hrubé mzdy.

O peníze přijdou i živnostníci, kteří využívají výdajové paušály. Nebudou si totiž moci z daní odečíst daňovou slevu na dítě. Živnostník se dvěma dětmi tak může přijít o víc než 2 tisíce korun měsíčně.

Vláda chce ukousnout z platů i manažerům

Opatření, které ruší stropy pro placení zdravotního pojištění, sníží příjmy pracovníků s nejvyššími mzdami. „Zaměstnanci s hrubou mzdou 150 tisíc korun měsíčně se čistý měsíční příjem v příštím roce sníží o 3 500 Kč,“ uvedl Tomáš Hunal z PwC ČR. Upozornil, že opatření také zvýší cenu práce odborníků, jejichž zaměstnavatelé z řad zahraničních investorů pak mohou zvažovat přesun do zemí s příznivějším daňovým režimem.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

U firem vyvolalo zvýšení DPH smíšené reakce. Výrobci aut se obávají zvýšení provozních nákladů, stavební firmy varují před prohloubením propadu stavebnictví. Zvýšení daně z převodu nemovitostí může podle realitních kanceláří lidem prodražit obchody s nemovitostmi. „Každé zvyšování daní je pro podniky bolestivé, projeví se ve zvýšených provozních nákladech, hrozí snížením poptávky a může ohrozit konkurenceschopnost,“ upozornil Michal Kadera ze Škody Auto.

Vydáno pod