Kmitočty pro rychlý internet jdou do aukce. Začínat se bude na 85 milionech

Radní ČTÚ: Je tu 80 MHz pro případného nového hráče (zdroj: ČT24)

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) chce ještě v prvním pololetí letošního roku vyhlásit aukci kmitočtů pro bezdrátový vysokorychlostní internet v pásmu 3,7 GHz. Souhrnná vyvolávací cena bude 85 milionů korun. V únoru ČTÚ vypsal aukci frekvencí v pásmech 1800 a 2600 MHz pro rychlé mobilní sítě LTE.

Úřad chtěl aukci vypsat již loni, s vyhlášením ale čekal na snížení ročních poplatků za využívání rádiových kmitočtů, které vláda schválila v říjnu. Navržené podmínky výběrového řízení pak podrobil nové veřejné konzultaci, která skončila 2. února.

Od LTE po WiMAX

Pásmo 3,7 GHz vymezené kmitočty 3600 MHz až 3800 MHz nyní není využívané. V aukci ČTÚ plánuje dražit pět bloků o velikosti 40 MHz. Stanoven je limit 80 MHz pro nové zájemce a 40 MHz pro nynější operátory. Frekvence je možné využít například pro technologie LTE, Wi-Fi nebo WiMAX.

Zúčastnit se mohou tři stávající operátoři, ale každý z nich může vydražit z celkových 200 megahertzů spektra pouze 40 MHz. Takže je tu ještě 80 MHz pro případného nového hráče.
Ondřej Malý
člen Rady Českého telekomunikačního úřadu

Návrh počítá s tím, že do dvou let od udělení bude ve vydraženém pásmu zahájeno poskytování komerčních služeb. Do tří let má být pokryto nejméně deset procent obcí nad 5000 obyvatel.

„Podle toho, jak vypadala podobná výběrová řízení v zahraničí, tak tam se hlásili třeba i regionální hráči nebo firmy, které na tom chtějí poskytovat svoje služby velkoobchodně dalším operátorům,“ dodává členy rady ČTÚ Ondřej Malý.

ČTÚ letos v další aukci nabídne kmitočty v pásmech 1800 a 2600 MHz pro mobilní sítě LTE, které neprodal v předchozí soutěži. Uchazeči se mohou hlásit do 22. března. „Předpokládám, že do této aukce půjdou především stávající mobilní operátoři,“ uvedl Malý.

Vydáno pod