Brnění: Ministerstvo financí povoluje hazard v rozporu se zákonem

Praha - Ministerstvo financí podle serveru MapyHazardu.cz porušilo zákon o loteriích. Zástupci sdružení proto podali na ministerstvo trestní oznámení. Kalouskův resort dal totiž zelenou více než 70 tisícům herních automatů, přičemž u mnohých nerespektoval vyhlášky obcí, ignoroval zákonnou podmínku nastavit přístrojům limity, které zaručí, že za hodinu nelze prohrát více než 2 000 korun a obcházel ustanovení, které omezuje dobu povolení pro hazardní přístroj na jeden rok.

Občanská sdružení upozorňují zejména na fakt, že ministerstvo nerespektovalo zákonnou podmínku, která má zaručit, že za hodinu nelze prohrát více než 2 000 korun. Současně ale mělo docházet také k ignorování míst, kde je ze zákona zakázáno hazard provozovat. Podle serveru MapyHazardu.cz ministerstvo financí v loňském roce povolilo nejméně 135 heren, které byly v rozporu se zákonem. Hazard se tak provozuje například v okolí veřejných budov. Výjimkou nejsou ani herny povolené v blízkosti škol.

V České republice panuje při povolování hazardních přístrojů dvojkolejnost. Část hazardních přístrojů (VHP) povoluje obec a větší část (VLT, EMR) povoluje ministerstvo financí. „Ministerstvo u svého povolování ale porušovalo všechny paragrafy, které porušit šly,“ píše se na stránkách sdružení.

Občanské sdružení Brnění a Občané proti hazardu proto podali na ministerstvo financí trestní oznámení. „Podle názoru veřejného ochránce práv ministerstvo u každého povolení porušilo několik ustanovení zákona a povolilo je na desetkrát delší dobu než je to možné, v rozporu s vyhláškami obce,“ řekl Matěj Hollan ze sdružení Brnění. 

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pochybení popírá

Ministerstvo financí však pochybení popírá. „Důrazně odmítáme, že by ministerstvo financí postupovalo v rozporu se zákonem. Ministerstvo financí postupovalo a postupuje podle zákona a vždy respektovalo judikáty soudů,“ brání se Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí. 

MapyHazardu.cz provozuje občanské sdružení Brnění. Cílem Brnění je zrušit hazardní přístroje v současné podobě a nastolit stav, kdy bude respektován zákon o loteriích. Usiluje o rozvoj občanské společnosti, demokracie a právního státu, podporou a prosazováním aktivní účasti na správě věcí veřejných a prosazováním principů odpovědnosti a transparentnosti ve veřejné správě.