Kuba: Smlouvu ACTA by měl projednat Ústavní soud

Praha - Kontroverzní smlouvu proti padělatelství (ACTA) by před její případnou ratifikací měl posoudit Ústavní soud. Uvedl to ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který o této dohodě jednal dnes u kulatého stolu s odborníky a politiky, včetně zástupce České pirátské strany. Vláda sice připojila podpis pod dohodu ACTA, ovšem kvůli následným protestům ratifikační proces pozastavila s tím, že chce analýzu jejích dopadů. Dokument vyvolal mezinárodní vlnu odporu. Kritici dohodě vyčítají, že omezí svobodné prostředí internetu.

„Dopad ACTA v momentě, pokud nepůsobí celosvětově, je velmi komplikovaný, protože možnost přestěhovat servery či posunout data v oblasti internetu někam mimo rámec zemí, kde působí smlouva ACTA, může být velmi jednoduché,“ uvedl ministr Kuba.

Kuba dále připomněl, že dohodu ACTA nyní posuzuje evropský soudní dvůr a pokud by došlo na její ratifikaci v Česku, tak MPO bude trvat na tom, aby smlouva byla v rámci schvalování předložena Ústavnímu soudu. Ten by poté rozhodl, zda je dohoda v souladu s legislativou a neohrožuje svobody jednotlivce. Kuba dodal, že podle analýzy MPO smlouva ACTA pro český právní řád neznamená nic nového.

Ministr půmyslu a obchodu Martin Kuba: „Pro Českou republiku a zvláště pro ministerstvo průmyslu a obchodu je důležité řešit principy ochrany duševního vlastnictví. Pokud chceme být vyspělým průmyslem, který duševní vlastnictví vyváží, tak standardizace procesů je pro nás velmi důležitá.“

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš: „Jistý posun v řešení problematiky dohody vidíme, a to převážně z toho důvodu, že pan ministr se zaručil, že následně postoupí smlouvu ACTA Ústavnímu soudu.“

Redaktor Technet.cz Václav Nývlt: „Víc hlav víc ví, takže není nic proti ničemu, když to Ústavní soud bude zkoumat. Třeba se předejde doporučení, které by bylo v rozporu s naším ústavním pořádkem. Druhou věcí je, že ta obchodní dohoda je natolik obecná, že je otázka, co tam Ústavní soud bude moci přezkoumat.“

Se smlouvu ACTA nesouhlasí pirátské strany, protože podle nich omezí svobodu na internetu. Odpůrci proto požadují odstoupení od smlouvy ACTA a zastavení ratifikačního procesu.

„Máme k dispozici studii z Oxfordu, která řeší dopad na lidská práva, a o ty nám především jde. Nedáváme mezi sebe rovnítko průmysl = lidé. Ačkoli s východisky, která pan ministr zmiňoval, nesouhlasíme, tak dílčí úspěch tady vidíme,“ říká Ivan Bartoš, předseda českých Pirátů.

ACTA je údajně v rozporu s evropskou chartou lidských práv

„ACTA je v rozporu s evropskou chartou lidských práv. A není to jen stanovisko pirátů. Neslučitelnost konstatuje analýza odborníků z Metropolitní univerzity v Londýně a Oxfordské univerzity vypracovaná na žádost europoslanců. Toto potvrzuje stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů,“ uvedl Jakub Michálek. Jako zástupce České pirátské strany se dnes zúčastnil jednání s ministrem Kubou.

Mezinárodní dohoda ACTA má pomoci v boji proti porušování autorských práv, šíření nelegálních kopií a padělků všeho druhu. Proti smlouvě se zvedla silná vlna protestů. Kritici jí vyčítají, že omezí svobodu na internetu, bojí se ale například také jejího negativního dopadu na výrobu levných variant léčiv. Proti dohodě na internetu protestují hackeři, kteří napadají různé webové stránky.

Vydáno pod