Nový zákoník práce chce dát dovolenou i lidem pracujícím na dohodu

Nový zákoník práce chce dát manažerům volnost pracovní doby (zdroj: ČT24)

Větší volnost pracovní doby pro vrcholové manažery, dovolená i pro lidi pracující na dohodu nebo nárok na odpočinek po služební cestě. To jsou jen některé změny, se kterými počítá novela zákoníku práce ministryně Michaely Marksové (ČSSD). Zaměstnavatelům ale podle jejich konfederace novela spíš než benefity přinese administrativní zátěž.

Novela by se výrazně dotkla například České pošty, která je druhým největším zaměstnavatelem v zemi. Má přes 30 tisíc stálých zaměstnanců, další tisíce lidí pak mají jinou formu spolupráce.

Zhruba 16 tisíc lidí pracuje na dohodu o pracovní činnosti. Podle plánu ministerstva by nově měli mít nárok na řádnou dovolenou. „Aby dohoda o pracovní činnosti byla více dána na roveň pracovního poměru,“ vysvětluje Marksová. Pro poštu by to byl nárůst nákladů. O jak velkou částku by šlo, zatím vyčísleno nemá.

Změny by podle novely čekaly například i manažery s platem nad 100 tisíc korun. Pracovní dobu by si mohli určovat sami. Na poště by se to podle personálního ředitele Ivana Fenince řádově dotklo asi deseti pracovních pozic. 

Dohoda o pracovní činnosti
Zdroj: ČT24

Zásadní změnou v zákoníku práce je podle Marksové i to, že by měl zaměstnavatel důsledně zdůvodnit a dokládat, že nemá pro zaměstnance adekvátní pracovní pozici: „Dnes je to poměrně často zneužívané. Zaměstnavatel to nemusí nijak vysvětlovat a velmi často se to obrací proti matkám, které se vracejí z rodičovské.“ Měnit by se měly i podmínky vyjednávání kolektivních smluv s odbory, a to především ve firmách, kde jich je hned několik.

Zaměstnavatelům dovolená u dohody vadí

Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ale s některými návrhy nesouhlasí. Výhrady má například k dovolené u dohody o pracovní činnosti. „Myslíme, že to tam nepatří. U manažerů je to dobře, ale na hranici 100 tisíc korun řada malých a středních podniků vůbec nedosáhne,“ domnívá se prezident konfederace Jan Wiesner. Zaměstnavatelé proto budou chtít vyjednat snížení této platové hranice. 

Odbory naopak chtějí pro zaměstnance ještě navrhnout změny v práci z domova, u které také novela nastavuje pravidla. „Právo na odpojení se. Dobu, ve které nebude mít zaměstnavatel možnost poslat mu e-mail a požadovat reakci,“ upřesnil místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.