Kvůli stávce pilotů Iberie bylo zrušeno přes sto letů

Madrid - Piloti španělské letecké společnosti Iberia dnes stávkují, zrušeno kvůli tomu muselo být na 150 letů. Pilotům se nelíbí plán jejich zaměstnavatele zahájit provoz nízkonákladové dceřiné společnosti Iberia Express, s jejíž pomocí chce firma bojovat s levnější konkurencí.

Dnešní stávka je první z plánovaných třiceti. Konat se mají vždy v pondělí a pátek, a to až do 20. července. Iberia minulý týden požádala soud, aby pilotům stávku zakázal a aby znemožnil stávkovat i dalším příslušníkům palubního personálu.

Podnik také chtěl, aby mu soud přiznal kompenzaci za dvanáct dnů stávek, které se konaly mezi loňským prosincem a letošním březnem. V březnu se zdálo, že piloti od stávek upustí, následná vyjednávání ale skončila krachem.

Telefonát Lubice Zlochové (zdroj: ČT24)

Iberia se ke stávce pilotů nevyjádřila, SEPLA je ale prý ochotna jednat. Diskuse se ale musí odvíjet od požadavků, které si odboráři původně stanovili. Jde hlavně o to, jak šetřit; odbory navrhují, aby se uspořilo až 90 milionů eur (asi 2,2 miliardy korun) ročně například tím, že se novým zaměstnancům budou nabízet nižší platy. 

„To je trojnásobek částky, kterou by Iberia Express podle sdělení firmy ročně ušetřila,“ řekla mluvčí odborářů. „Vláda o tom plánu ví. My jsme připraveni jednat s kýmkoliv, nikdo z firmy nám ale už 20 dnů nezavolal,“ dodala. SEPLA jako jedno z opatření také navrhuje změnu výpočtu platů pro členy nejvyššího vedení Iberie.

Iberia Express má podle představ managementu doplnit nabídku lukrativnějších letů, které současná Iberia provozuje na linkách do vzdálených destinací, většinou do Latinské Ameriky. Iberia Express by měla létat do 17 destinací ve Španělsku a po Evropě, včetně Dublinu, Neapole či Amsterodamu.