Skupina Penta má zájem o koupi drogérie Schlecker

Berlín - Společnost Penta Investments uvažuje o koupi německého řetězce drogerií Schlecker. Ten se začátkem roku propadl do insolvence a podle deníku Der Spiegel je česko-slovenská finanční skupina jediným vážným zájemcem. Nezávazná nabídka, kterou Penta předložila, vztahuje na celý koncern, který působí v řadě evropských zemích včetně Česka.

„Dali jsme nezávaznou nabídku, Situace je vážná a Schlecker je odkázán na rychlé řešení,“ potvrdil mluvčí společnosti Martin Danko. Společnost podle něj nyní čeká na zprávu od insolvenčního správce. Podle Spiegelu česko-slovenská skupina odmítá spolupracovat s dětmi zakladatele řetězce, Meike a Larsem Schleckerovými, kteří se snaží najít spoluinvestora, jenž by rodinný podnik pomohl zachránit. Penta si údajně dovede představit pouze symbolický menšinový podíl sourozenců.

Kupní cena i objem nutných investic do provozů zůstávají podle Spiegelu zatím nejasné. Na modernizaci každého ze zhruba 3000 obchodů v Německu by mělo připadnout asi 30 tisíc eur (zhruba 738 tisíc Kč). Jen investice by si tak vyžádaly okolo 90 milionů eur (2,2 miliardy Kč), uvedl Der Spiegel ve zprávě ze svého nového vydání. Koncept Penty podle něj předpokládá, že by se v optimálním případě nezavíraly další německé filiálky ani se nepropouštěli další zaměstnanci.

Penta doposud jediným vážně braným uchazečem o finanční vstup do Schleckeru. Insolvenční správce Arndt Geiwitz nicméně nedávno oznámil, že eviduje pět vážných zájemců. Rozhodující podle něj bude výše nabídky, poslední slovo při výběru investora ale budou mít věřitelé. Uzávěrka nabídek se předpokládá v květnu. Schlecker vyhlásil insolvenci v lednu. Do konce března uzavřel po celém Německu přes 2000 prodejen a o práci přišlo asi 10 tisíc lidí. Firma působí také v Rakousku, Španělsku, Francii, Itálii, Česku, Polsku a Portugalsku.

Českého Schleckeru se finanční problémy mateřské společnosti podle dřívějšího vyjádření jeho vedení nijak nedotkly. Penta působí v deseti zemích, především v Česku, na Slovensku a v Polsku. Podle informací na webu investiční skupiny vlastní celková aktiva za 3,4 miliardy eur (83,6 miliardy Kč). O aktivitách Penty se v poslední době mluvilo v souvislosti s korupční aférou Gorila na Slovensku. Penta údajně v letech 2005 a 2006 uplácela vlivné slovenské politiky a úředníky. Pravost informací se ale nepotvrdila a Penta tato tvrzení odmítla.

Publicista Armin Sandmann hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)