Řecká krize zasahuje i do milostných vztahů

Atény – Dopady hospodářské krize ovlivňují v Řecku i milostné vztahy. Podle nové studie totiž nedostatek práce a peněz u párů zásadně mění sexuální aktivitu. Ta klesá hlavně kvůli nashromážděným problémům a depresi. V zemi také znatelně klesá počet svateb.

Řekové se během dluhové krize neradi berou - téměř 80 procent jižanů dá podle výzkumů přednost svobodnému životu před rodinným. Nejistota v soukromém životě se navíc projevuje i v intimní oblasti. „Finanční problémy a sex je velmi spojený. Pokud nemáte práci a peníze, nevidíte budoucnost ve vašem životě. To vás může dostat do deprese nebo melancholie – to všechno ovlivňuje sexuální život,“ tvrdí lékař Konstantinos Konstantinidis.

Řekové, kteří už ženatí jsou, nyní častěji utíkají k milenkám. Počet nevěrníků totiž stoupl o víc než polovinu. Podle odborníků je za tím stres a častější hádky o peníze. „Samozřejmě, psychická pohoda je důležitá pro sexuální život. Když nejste v pohodě, tak všechno kolem je pro vás mrtvé,“ dodává psycholog Panagiotis Toulousidis.

Podle studie, na kterou odpovídalo šest set lidí v rozmezí od 25 do 60 let, apetit ovlivňuje i politická orientace. Nejhůře jsou na tom údajně ti, kteří volí pravici. Sexuální aktivita se totiž snížila u víc než poloviny těchto voličů.

Dluhová krize mění i sexuální aktivitu Řeků (zdroj: ČT24)