Míra nezaměstnanosti v USA klesla na tříleté minimum

Washington - Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v březnu klesla na tříleté minimum 8,2 procenta z únorových 8,3 procenta, tedy na nejnižší úroveň od ledna 2009. Vzniklo však mnohem méně pracovních míst, než se očekávalo. Pokles míry nezaměstnanosti odráží zejména skutečnost, že řada lidí vzdala snahu o hledání práce, a zmizela tak z registrů nezaměstnaných.

Ekonomika USA minulý měsíc vytvořila 120 tisíc nových pracovních míst, tedy nejméně od loňského října. Analytici přitom předpokládali, že vznikne více než 200 tisíc pracovních míst. Na druhou stranu ale také předpokládali, že míra nezaměstnanosti setrvá na 8,3 procenta.

Překvapivě slabý přírůstek počtu pracovních míst vzbuzuje obavy, že hospodářská expanze v USA není dostatečně rychlá k zajištění silného růstu zaměstnanosti. Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke již minulý měsíc uvedl, že USA k zajištění výraznějšího poklesu nezaměstnanosti potřebují rychlejší hospodářský růst. Březnová zpráva o stavu americké ekonomiky přitom ukázala zpomalení růstu na 2 procenta v prvním čtvrtletí z 3 procent v předchozím kvartále.

I když nezaměstnanost v USA v poslední době výrazně klesla – ještě v srpnu přesahovala 9 procent – panují obavy z toho, že by situace na trhu práce mohla zlomit vaz Baracku Obamovi. Ten bude usilovat o znovuzvolení do prezidentské funkce již letos v listopadu a trh práce představuje jedno z velmi důležitých předvolebních témat.

Při Obamově nástupu do funkce v lednu 2009 totiž činila míra nezaměstnanosti 7,8 procenta, za pouhých devět měsíců se pak vyšplhala až na deset procent.

Pravděpodobný republikánský kandidát na prezidenta Mitt Romney již označil dnešní údaje za další důkaz Obamových chyb. „Je to slabá a velmi znepokojivá zpráva o pracovních místech, která ukazuje přetrvávající stagnaci na trhu práce,“ řekl. „Miliony Američanů platí vysokou cenu za ekonomickou politiku prezidenta Obamy.“

Obama naproti tomu zdůraznil, že stav ekonomiky se nadále zlepšuje. „Každému z Američanů je jasné, že na naší cestě budou výkyvy dolů i nahoru a že nás čeká ještě mnoho práce,“ uvedl.