Nokia ztrácí v konkurenčním boji, přesouvá výrobu do Asie

Helsinky – Na finskou telekomunikační společnost Nokia začíná doléhat ztráta v konkurenčním boji. Někdejší lídr na trhu začal nedávno přesouvat výrobu do Asie a snaží se tak zvrátit vývoj v posledních letech, kdy její pozici začaly přejímat produkty Applu nebo Samsungu. Některá finská města se po uzavření podniků Nokia musí vypořádat s řadou nezaměstnaných.

Příklad měst, která nyní zažívají špatné časy, je finské Salo. Ještě nedávno zde byl nejdůležitější montážní závod Nokie, kde pracovalo 3 500 lidí. Po oznámení přesunu výroby do Asie bude následovat postupné zavření. Tisícovka zaměstnanců má odejít v první vlně, ostatní později.

Tamní městskou pokladnu přitom plnil z 95 procent právě provoz továrny Nokia. V roce 2010 to bylo 60 milionů eur. Podle tamního starosty ale se ale lidé ze Salo díky zkušenostem získaným v Nokii na trhu práce neztratí. „Odpověď je, že musíme uspět. Máme budoucnost, protože máme know-how. Zvládli jsme to v minulosti, zvládneme to i teď,“ uvedl Antti Rantakokko.

Názor starosty potvrzuje i situace na trhu za poslední rok. V celém Finsku za tu dobu lidé z Nokie založili kolem stovky malých softwarových firem. „Teď už se vlastně nic nevyrábí. Dřív jsme měli obří továrny a bylo to o přístrojích. Dneska je to hlavně o softwaru - o programovém vybavení. Takže máme naše továrny v hlavě,“ dodal šéf finské asociace mobilních telefonů Ismo Rantala. Nokia nesla léta prvenství největšího a nejoblíbenějšího výrobce mobilních telefonů na světě. Poté, co dosáhla 40% podílu na trhu v roce 2008, ale začaly prodeje zaostávat.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)