Podle nových dat česká ekonomika není v recesi

Praha – Díky aktuálně zveřejněným výsledkům o zahraničním obchodě analytici přehodnocují dřívější zprávy o propadu české ekonomiky do recese. V té se ekonomika považuje tehdy, když dvě čtvrtletí po sobě její výkon klesá. Ačkoliv dosavadní data statistiků přinášela špatné zprávy, dnes zveřejněné revidované údaje signalizují, že recese prozatím v ČR nenastala, shodují se ekonomové. První informace o vývoji ekonomiky za první čtvrtletí zveřejní Český statistický úřad 15. května.

„Bližší analýza dat o zahraničním obchodě odhalila významnou revizi provedenou v listopadové bilanci podle národního vlastnictví,“ uvedl ekonom Pavel Sobíšek. Téměř sedmimiliardové zvýšení přebytku obchodu za loňské třetí čtvrtletí mělo podle něho příznivý dopad i do konce roku 2011. Revize čísel zahraničního obchodu i podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera spíše naznačuje to, že nakonec se vývoj ve čtvrtém čtvrtletí přiblíží jeho původnímu optimističtějšímu odhadu. „Mohou tedy potvrdit, že se česká ekonomika v recesi nenachází,“ sdělil.

David Marek, ekonom Patria Finance:

„Přebytek zahraničního obchodu byl v posledním čtvrtletí loňského roku o 5,7 miliardy korun vyšší, než bylo původně uváděno. Pokud by se neměnily ostatní složky HDP, znamenalo by to revizi HDP o 0,6 procenta nahoru a česká ekonomika by nebyla v mírné recesi, ale naopak mírně rostla.“

Statistika zahraničního obchodu podle metodiky používané při výpočtu HDP se v říjnu a listopadu loňského roku revidovala, zejména na straně dovozu, což by se mělo projevit i v případném zpřesnění údajů o HDP. Analytik Raiffeisenbank Michla Brožka uvedl, že revize dřívějších dat jsou poměrně časté a pokud předchozí výsledek ukázal pokles HDP o pouhou desetinu procenta, tak se lze relativně malou revizí dostat z fáze recese do stagnace či dokonce expanze. „Ale celkový příběh se tím nemění,“ upozornil.

Původní údaje, které české ekonomice kvůli opakovanému poklesu HDP přisoudily stav recese, zveřejnil ČSÚ v polovině února. Podle nich došlo v posledním čtvrtletí loňského roku k opakovanému poklesu hrubého domácího produktu (o 0,3 procenta); ten se mezičtvrtletně propadl už ve 3. čtvrtletí (o 0,1 procenta). Už tehdy ale ekonomové upozorňovali, že je třeba vyčkat na jarní finální odhad.