Papadimos: Do dvou let Řecko vykáže až tříprocentní růst

Nikósie - Řecká ekonomika by mohla do dvou let začít růst a vykázat růst v rozmezí 2,5 až tři procenta. Prohlásil to při své návštěvě Kypru řecký premiér Lukas Papadimos. Loni ekonomika klesla o 6,8 procenta, Řecko tak prožilo již čtvrtý rok recese v řadě. Hrubý domácí produkt od konce roku 2008 klesal každé čtvrtletí s výjimkou prvního kvartálu roku 2010.

Papadimos uvedl, že podle současných odhadů hrubý domácí produkt začne oživovat po pěti letech recese ve druhé polovině roku 2013. Podmínkou však je, aby se představitelé země, včetně nové vlády, která vzejde z květnových voleb, drželi reforem a přijali dodatečná opatření na oživení ekonomického růstu, včetně zavedení programu na podporu vzniku nových pracovních míst.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond. Výměnou za to zavedlo masivní výdajové škrty, snížilo důchody a mzdy a opakovaně zvýšilo daně.

„Časem se stanou pozitivní efekty tohoto programu mnohem viditelnější,“ prohlásil již dříve Papadimos. V krátkodobém horizontu však podle něj Řecko pociťuje především negativní efekty, tedy právě vleklou recesi a rostoucí nezaměstnanost. Ta již v prosinci vystoupala na 21 procent.

Papadimos upozornil, že značná část peněz ze záchranných úvěrů byla vyčleněna na posílení likvidity řeckých bank, které trápí obrovské ztráty kvůli přijetí dobrovolné dohody o výměně řeckých státních dluhopisů za nové, s nižší nominální hodnotou a delší dobou splatnosti. Výměna státních dluhopisů ve vlastnictví soukromých věřitelů umožnila zemi výrazně snížit dluh. Rekapitalizace řeckých bank má začít 20. dubna a dokončena má být na počátku září.