Vitásková stahuje kritizované tarify elektřiny, v příštím roce zůstane starý systém

Zprávy v 16: Po vlně kritiky se od nových tarifů elektřiny ustupuje (zdroj: ČT24)

Plánované změny tarifů za platby elektřiny nebudou od roku 2017 platit. Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková uvedla, že úřad tarifní strukturu přepracuje a je možné, že nebude tolik postavená na velikosti jističe, jak s tím počítala současná verze. V příštím roce ale úřad nové tarifní systémy nebude nastavovat, současný systém možná zůstane i v roce 2018.

Od roku 2017 měla platby za elektřinu ovlivňovat velikost jističe, ERÚ ale od kritizovaného návrhu zcela ustoupil. Panovaly obavy, že nové tarify dopadnou například na chataře nebo chalupáře, kteří mají nízkou spotřebu, ale současně mají jistič s vyšší kapacitou. Nový tarifní systém plateb za elektřinu tak ERÚ nechce uspěchat. „Můžu všechny občany ujistit, že to nebude v roce 2017, možná to nebude ani v roce 2018,“ prohlásila Alena Vitásková. 

Můžeme si dovolit systém posunout, řádně propracovat a připravit tak, aby neměl negativní dopady na konečného spotřebitele z řad domácností a zranitelných zákazníků.
Alena Vitásková
šéfka ERÚ

„Vítám rozhodnutí předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové nezavádět od příštího roku nové tarify platby za elektřinu. Návrh ERÚ byl špatný, poškozoval domácnosti s nízkou spotřebou a snižoval motivaci šetřit,“ zhodnotil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj je třeba zohlednit zájmy malých spotřebitelů a měla by se uskutečnit široká diskuse.

Návrh tarifních změn odmítl Sobotka už dříve. Podle jeho vyjádření by navržená změna v platbách elektřiny znamenala zdražení pro víc než 38 procent domácností a 91 procent podnikatelů s malou spotřebou. Energetický regulační úřad také dostal tisíce připomínek od lidí.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu je v současné situaci rozumné odložit zavedení nové tarifní struktury, dokud nebude celá problematika srozumitelně a komplexně vyřešena.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) doplnil, že lidovci návrh tarifů odmítli, protože mohl vážně zasáhnout především venkovské obyvatelstvo. Změna tarifů má být podle něj taková, aby nepřestala motivovat lidi, kteří elektřinou šetří. Na druhé straně ale podle něho nemá trestat lidi, kteří elektřinu odebírají. 

Změny tarifního systému se týkají takzvaných regulovaných cen. ERÚ je stanovuje každoročně. Zahrnují například platby za přenos a distribuci elektřiny. Nově se měly odvíjet od velikosti jističe. Vitásková dřív předpokládala, že nové nastavení by mohlo vydržet deset až patnáct let.

Šnobr: V následujících letech budou muset majitelé distribuční soustavy kvůli energetické revoluci investovat obrovské prostředky (zdroj: ČT24)

„Je naprosto zřejmé, že v následujících letech budou muset majitelé distribuční soustavy investovat obrovské prostředky do toho, aby síť připravili na takzvanou energetickou revoluci,“ uvedl analytik z J&T Banky Michal Šnobr. Stále více rodinných domů i průmyslových firem a menších podnikatelů si totiž opatřuje vlastní zdroje energie. „Každý rok zpoždění, kdy nové tarify nebudou, je z tohoto pohledu problém,“ dodal.

Rozpuštění expertního týmu

Aktuálnímu oznámení šéfky ERÚ předcházelo v pondělí ukončení činnosti expertního týmu, který změny tarifního systému připravoval. Ke kroku přistoupila poté, co se jeho členové shodli na nutnosti tarify upravit a jako základ pro další výpočty schválili nový předkládaný matematicko-technický model.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vedoucím týmu byl bývalý první místopředseda ERÚ Jan Nehoda, který návrh nové tarifní struktury předkládal ke schválení a který byl odvolán letos v lednu z funkce. Členy byli mimo jiné náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Lenka Kovačovská a zástupci distribučních i výrobních firem. Náměstkyně ale upozorňuje, že ministerstvo nemělo k dispozici výpočetní model, který připravovala najatá firma. „Detaily si pak musí obhájit ERÚ,“ uvedla Kovačovská.

Změny návrhu tarifů bude podle Vitáskové dělat nyní ERÚ převážně sám, jeho tým povede René Neděla, který je v úřadu pověřen řízením sekce regulace. Uvedla, že přípravy se ale bude do značné míry účastnit i ona sama.