Realitní bublina v Číně je těsně před prasknutím

Peking – Číňané, kteří si v nedávné době pořídili vlastní bydlení, jsou nyní vystaveni nejistotě. Ceny nemovitostí ve velkých městech totiž rychle padají – během posledního půl roku i o 40 procent. Ekonomové proto varují před možnou krizí způsobenou prasknutím realitní bubliny, která by poškodila developery i banky.

Číňanka Cuo, která si vloni koupila byt na předměstí Šanghaje, zaplatila za 100 metrů čtverečních bezmála 320 tisíc dolarů. Stejný byt je teď – o půl roku později – k dostání za dvě třetiny původní ceny.

U sídla největšího čínského developera je proto rušno. Přetahují se tu čerství vlastnící bytů a bezpečnostní služba. Majitelé totiž chtějí po firmě kompenzaci.

„Cena šla dolů náhle a bez varování. Přišli jsme o 3 až 4 tisíce dolarů za jeden měsíc. Je to pro nás tragédie, protože jsme si půjčili od banky a od rodičů, proděláváme na tom,“ rozčiluje se pětadvacetiletá Xu Ying.

Developer se hájí, že pouze reagoval na dění na trhu. Nové byty nejdou na odbyt od začátku loňského roku, kdy vláda zakročila proti spekulacím ve výstavbě i v prodeji. Ceny rezidenčních nemovitostí tak volně padají nejen v Šanghaji, ale v celé Číně - podle posledních dat už šest měsíců v řadě. A podle analytiků budou klesat i dál.

Podle některých ekonomů může být raketové zlevnění v tak krátké době známkou blízké finanční krize. Dají se čekat krachy developerů a ztráty bank, které přijdou o peníze z úvěrů.