Drábek: Odbory by měly zvážit, zda si nezaloží vlastní stranu

Praha – Požadavek odborů na to, aby vláda podala demisi, je podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) politický. „Na takový požadavek má samozřejmě každý právo, jde jen o to, jestli to mají být odbory, kdo má takový požadavek vznášet,“ konstatoval v rozhovoru pro ČT24 Drábek. Pokud se odbory chtějí pouštět do politiky, bylo by podle něj vhodnější, aby si založily vlastní politickou stranu. Ministr zároveň zdůraznil, že vládní reformy jsou pro Českou republiku nezbytné.

„V roce 2016 chceme, aby český stát hospodařil bez schodku, to znamená, aby se dál nenavyšoval dluh naší společnosti - to je to, čeho chce vláda reformami dosáhnout,“ zdůraznil. Jak ukazuje dluhová krize v eurozóně, zadlužovat dále stát podle něj nejde. 

Drábek v rozhovoru pro ČT24 také znovu apeloval na odpovědnost vůči mladé generaci. „Pokud chceme, aby byly důchody vyplácené i za 30, za 40 let, tak prostě nemůže důchodový systém zůstat beze změn,“ zdůraznil. Zároveň upozornil, že česká důchodová reforma je velmi kompromisní a v porovnání s okolními státy velmi měkká.

Jaromír Drábek

„Kdo si chce zakrývat oči a strkat hlavu do písku, tak to je samozřejmě metoda, která může fungovat několik málo let, ale je to neodpovědné vůči budoucím generacím.“

Ministr práce a sociálních věcí svým prohlášením reagoval na úterní brífink odborů a občanských iniciativ. Ty společně vytvořily platformu Stop vládě a vyzvaly kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) k rezignaci. Vypsány by podle požadavků nespokojenců měly být také předčasné volby a reformy navržené vládou by měly být zastaveny. Svůj požadavek hodlají odbory a iniciativy podpořit protesty, jejichž vrcholem bude demonstrace, která se uskuteční 21. dubna na Václavském náměstí. Odbory nicméně naznačily, že by tato protestní akce nemusela být poslední, ve hře je prý i stávka, která by dokonce mohla trvat déle než 24 hodin.

Telefonát Jaromíra Drábka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod