České banky za sebou mají zlatý rok. Vydělávaly miliardy

Tuzemské banky si loni užívaly rekordního růstu české ekonomiky. Skoro každá z nich byla strojem na miliardové zisky. Již tradičně tím výrazně pomáhaly svým zahraničním mateřských centrálám. Úroveň jejich managementu však stále výrazněji prověřuje konkurence na bankovním trhu a rekordně nízké úrokové sazby. Letošní rok by mohl být pro banky náročnější prověrkou.

Z velké bankovní trojky pouze ČSOB loni zvýšila svůj zisk (+3 procenta), naopak Komerční banka (-1,5) i Česká spořitelna (-5) vykázaly mírný pokles. Mnohem výrazněji se tímto ukazatelem mohly pochlubit banky „druhého sledu“, byť z nižších základů. Reiffeisenbank hlásila skok bezmála o 24 procent a UniCredit Bank o 15 procent. 

  • Čistý zisk skupiny ČSOB stoupl loni meziročně o tři procenta na 14 miliard korun. 
  • Komerční bance se snížil čistý zisk na 13,1 miliardy korun, což představovalo meziroční pokles o 1,5 procenta.
  • Čistý zisk České spořitelny klesl meziročně o 5,2 procenta na 14,3 miliardy korun. 
  • Raiffeisenbank oznámila růst čistého zisku o 23,9 procenta na rekordních 2,54 miliardy korun. 
  • Čistý zisk UniCredit Bank stoupl o 15 procent na 5,6 miliardy korun. 
  • Zdroj: ČTK

Úspěchy velké trojky

ČSOB posílila podle své zprávy pozici tuzemské jedničky v úvěrech, když jejich objem vzrostl o šest procent na 582 miliard korun. Rok 2015 se stal rekordním v historii banky v objemu nově poskytnutých hypoték (51 miliard korun). Objem vkladů se zvýšil o pět procent na 700 miliard korun. 

Komerční bance loni přibylo klientů a ke konci roku zvýšila objem půjček poskytnutých zákazníkům na více než 548 miliard korun. Celkový objem vkladů stoupl o 3 procenta na 656 miliardy korun. Česká spořitelna hlásila například růst hypoték fyzickým osobám o 12 procent a vkladů o 5 procent. 

Nepříjemnosti: Konkurence a nízké sazby

Negativní vliv nízkých úrokových sazeb na výsledky svého hospodaření potvrdila například ČSOB. Pocítila jej rovněž Česká spořitelna, jak uvedl analytik společnosti Colosseum František Bostl. „Její klientské úvěry vzrostly v roce 2015 o 6,5 procenta, čistý úrokový výnos však klesl. Tento trend by měl i nadále pokračovat vlivem prostředí nulových úrokových sazeb,“ řekl.

Analytik finančních trhů Jiří Cihlář z Next Finance pak upozornil, že i velké banky musejí vlivem konkurenčních tlaků zlevňovat své služby. „To ořezává jejich příjmy z poplatků a provizí. I proto loni klesl České spořitelně zisk,“ uvedl.  

U Komerční banky si pak analytik BH Securities Petr Hlinomaz všiml jejího zaváhání během závěrečného čtvrtletí. „To se projevilo vyššími čísly v položce odpisů a snížení hodnoty majetku a ve vyšší tvorbě rezerv a opravných položek ke špatným úvěrům,“ uvedl Hlinomaz. 

Mateřské banky opět děkují

Tuzemské banky zůstávají stabilními kotvami ve výsledcích svých zahraničních centrál. Patrné je to zejména u České spořitelny, která se podílí více než polovinou na čistém zisku rakouské bankovní skupiny Erste (14,3 miliard z 26,2 miliard korun). Cihlář pak upozornil, že u skupiny Erste je zásadní, že se loni mohla vrátit do čistého zisku. V roce 2014 ji do rekordní ztráty dohnalo řešení problémů na maďarském a rumunském trhu.

Belgická finanční skupina KBC loni vykázala růst čistého zisku o polovinu na 2,64 miliard eur (zhruba 71 miliard korun). ČSOB k tomu přispěla 14 miliardami korun. 

Největší tuzemské banky v minulosti častokrát významným způsobem přispívaly k ziskům svých mateřských bank a nezdá se, že by se na tomto trendu v nejbližší době něco změnilo.
Jakub Seidler
hlavní ekonom ING Bank pro ČR

Dobrý rok a dobrá kondice

Celkově analytici považují vývoj českého bankovního trhu v loňském roce za velmi dobrý. Například tím, že se příznivý ekonomický vývoj promítl i do zrychlující úvěrové dynamiky.

Úvěry bank domácnostem na bydlení zrychlily meziročně o téměř 7 procent, úvěry podnikům po dvouleté stagnaci vzrostly o 5,5 procent, podotkl hlavní ekonom ING Bank pro ČR Jakub Seidler. Přes růst konkurence a dopad nízkých úrokových sazeb zdůraznil, že zisky bankovního sektoru jako celku jsou příznivé a meziročně vzrostly o zhruba 5 procent. Tuzemský bankovní sektor tak podle ekonoma zůstává stabilní, dobře kapitálově vybavený a odolný vůči nepříznivým šokům. 

Cihlář pak uvedl, že se český bankovní sektor vyznačuje slušnou zásobou kapitálu, což si každá bankovní skupina cení. „Na tom by se nemělo nic změnit. Důležité je ale také říci, že prostředí nízkých úrokových sazeb centrálních bank bude dusit úrokové příjmy bankovních domů v celé Evropě. Tady je jedno, zda ty banky budou německé, francouzské či české, “ řekl analytik.