Odboráři OKD rozšířili stávkovou pohotovost na všechny doly

Odboráři OKD rozšířili časově neomezenou stávkovou pohotovost na všechny doly. Hornické odbory tak nakonec přikročily k tomuto kroku i po té, co vedení firmy ve čtvrtek uvedlo, že se v dolech na Karvinsku  bude zřejmě ještě dva roky těžit beze změn. Podle předsedy Sdružení hornických odborů OKD Jaromíra Pytlíka však nedostali dostatek jasných informací o další činnosti OKD,  neví se ani, jak bude vypadat plán firmy pro letošní rok.

„Stávková pohotovost byla vyhlášená na neomezenou dobu z důvodu nejasné situace v OKD. My máme naprosto rozporuplné informace jak o činnosti na dole Paskov, tak v ostatním OKD pro letošní rok,“ uvedl pro Českou televizi předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. A připomněl, že do dnešního dne ani neví, jak budou vypadat stavy nebo těžební plán pro tento rok. Od úterý již pak platila pohotovost na dole Paskov.

Podle něho odbory jasné požadavky k NWR i OKD směřovaly již zhruba před dvěma týdny, odpovědi však do této doby konkrétní nebyly. „Budeme specifikovat další požadavky. Kromě na NWR a OKD i na vládu, v příštím týdnu jí je předáme,“ dodává Pytlík.

Vládní zmocněnec Jiří Cienciala řekl, že vyhlášení stávkové pohotovosti je logickým vyústěním situace. „Zaměstnanci mají obavy o svou budoucnost. Jak na sněmu zaznělo, chtějí konečně vědět, jak, kdy a jaké změny je čekají. Věřím, že to přispěje pozitivně k zintenzivnění jednání o dalším vývoji v OKD a řešení dopadů na region,“ řekl Cienciala.

Podle mluvčího OKD Ivo Čelechovského však rozšíření stávkové pohotovosti na všechny doly v OKD není pozitivním impulsem. „Nejenom vůči našim novým vlastníkům, ale už vůbec ne vůči našim zákazníkům a dodavatelům,“ řekl. Vedení společnosti podle něj navrhlo odborářům pravidelné schůzky.

Události: Stávková pohotovost v OKD (zdroj: ČT24)

Jednání s novým vlastníkem může být podle mnohých konstruktivnější

OKD má existenční problémy, těžba je pro firmu kvůli klesajícím cenám uhlí ztrátová i přes zavádění úsporných opatření. Nedávno společnost oznámila, že kromě Dolu Paskov se chystá zavřít i doly Lazy a Darkov. I s pracovníky dodavatelských firem nyní v OKD pracuje asi 12 tisíc lidí, z toho na Dole Paskov zhruba 1700. 

Odborový předák Dolu Paskov Rostislav Palička už v úterní Devadesátce připomněl, že nikdo nechce nic jiného, než co již bylo zaměstnancům garantováno kolektivní smlouvou v roce 2013. „Pokud bychom se nedohodli v době stávkové pohotovosti, předpokládám, že v květnu proběhne hlasování ke stávce a bude záležet na vyjádření zaměstnanců a od toho se budou odvíjet další kroky odborové organizace,“ uvedl Palička.

Mluvčí NWR Radek Němeček pak České televizi potvrdil, že firma jedná se všemi zúčastněnými stranami, včetně nového většinového vlastníka. „V současné době vyjednáváme se všemi zúčastněnými stranami, ohledně situace v NWR i OKD. Já bych v tuto chvíli chtěl říci, že věříme, že i naši odboráři budou s námi pokračovat v konstruktivním dialogu,“ konstatoval Němeček.  

V reakci na vyjádření ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka na Twitteru ohledně převodu akcií při změně majitelů OKD/NWR za 0 kč pak uvedl, že podle něho je to spíše „velmi silné znamení toho, že odcházející vlastník má velký zájem na tom, aby OKD mělo v této zemi budoucnost“.

O tom, že je připraven s vládou jednat i nový vlastník, skupina Ad Hoc Group (AHG), potvrdil i její mluvčí Roman Pařík. „My jsme s vládou připraveni jednat. Z médií víme, že vláda je ochotná se sejít ve chvíli, kdy bude uskutečněn převod akcií, což bude 31. března. Nicméně proces převodu již započal, a proto říkáme, že jsme připraveni jednat s vládou, s dodavateli, s odbory a všemi zúčastněnými tak, aby mohlo dojít k restrukturalizaci a záchraně společnosti OKD prostřednictvím NWR,“ říká Pařík.

Odboráři OKD rozšířili stávkovou pohotovost na všechny doly (zdroj: ČT24)

První náměstek hejmana Moravskoslezského kraje Josef Babka konstatuje, že pro kraj je změna vlastníka a vstup skupiny AHG pozitivním signálem, protože se tím zprůhlední systém vlastníků NWR.  „Věříme, že to přispěje k tomu, aby jednání s vládou mohla pokračovat s konkrétními vlastníky,“ říká Babka. Nicméně kraj zatím podle něho novým vlastníkem osloven nebyl.  

Babka také dodal, že by kraj především ocenil rychlejší a efektivnější kroky vlády a upozornil na to, že zatímco ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) nebo ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) jsou v kraji poměrně často a snaží se celou situaci řešit, nikoliv však ministr financí Andrej Babiš (ANO), který je pověřen řešením totoho problému.

Pro kraj by útlum hornické činnosti mohl přitom znamenat katastrofu, zdůraznil náměstek hejtmana. „Pokud dojde k útlumu hornictví, tak přibude 30 tisíc nezaměstnaných v kraji, když k tomu Čína dostane statut tržní ekonomiky, pak bez práce bude až 60 tisíc lidí,“ říká Babka. 

Podle analytiků je jen otázka času, než dojde OKD hotovost, což může být už za pár měsíců. Vláda by proto měla podle některých zvážit, zda bude na převod akcií vyčkávat. „Jestli to není kontraproduktivní si musí říci každý z nás sám, jednání podle vyjádření vlády mohou nastat až za měsíc,“ dodává mluvčí AHG Pařík.