V Česku významně roste podnikatelská aktivita cizinců

Praha - V Česku roste podnikatelská aktivita cizinců, počet zahraničních vlastníků společností s ručením omezeným stoupl v posledních třech letech skoro o polovinu na 174 tisíc. V rukou cizinců tak už je víc než třetina firem, které jsou vedené na fyzickou osobu. Nejčastěji jsou to hlavně podnikaví Rusové a Němci. Zaměřují se především na IT technologie a reality. Informace dnes sdělila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA).

„Počet Čechů - majitelů s.r.o. za poslední tři roky vzrostl o dvě procenta, zatímco počet zahraničních vlastníků se zvýšil o 45 procent. Je zřejmé, že podnikatelské aktivity cizinců v rámci tuzemské ekonomiky prudce rostou,“ uvedla analytička ČEKIA Petra Štěpánová.

Roste i podíl podniků vlastněných jedinou osobou

„V období jaro 2009 - jaro 2012 vzrost počet s.r.o. s jedním majitelem, fyzickou osobou, o 35 procent,“ uvedla Štěpánová. Dodala, že živnostníci a fyzické osoby volí právní formu společnosti s ručením omezeným pro své podnikání stále častěji. Hlavním důvodem je omezení rizik a zvýšení prestiže.

V březnu agentura evidovala 342 993 aktivních společností s ručením omezeným, které obecně zastupují malé a střední podnikání. Většina z nich (83,6 procenta) je výhradně v rukou fyzických osob, právnickými osobami je ovládána necelá desetina.

Právní formu s.r.o. v Česku využívá přes 300 tisíc lidí

Společnost s ručením omezeným je v tuzemsku dlouhodobě nejoblíbenější právní formou pro podnikání, nyní ji využívá víc než 306 000 Čechů. Česká kapitálová informační agentura je součástí nadnárodní skupiny Bisnode AB, která poskytuje digitální obchodní informace v Evropě.

Vydáno pod