Hi-tech datové úložiště pohání na Islandu obnovitelné zdroje

Reykjavík - Poblíž druhého největšího islandského města Keflavíku už několik měsíců funguje futuristické datové centrum, které se nachází na bývalé vojenské základně NATO. Není sice největší na světě, ale i tak vyniká mnoha unikáty. Jde například o nejzelenější zařízení podobného typu. Energii totiž čerpá hned ze dvou stoprocentně obnovitelných zdrojů – geotermálních a vodních.

Podle Jeffa Monroea, šéfa firmy Verne Global, která datové centrum postavila, je právě Island pro tento typ staveb naprosto ideální lokalitou: „Island je místo, které se může pochlubit unikátní souhrou poměrů, jaká nenastává nikde jinde na světě. V přírodě má hned dva stoprocentně obnovitelné zdroje energie – geotermální a hydroelektrický. Jsou tu také nově položené kabely o kapacitě mnoha a mnoha terabitů, které vedou do Evropy i do Severní Ameriky. Najdete tu vzdělané pracovníky a navíc to tu ještě řídí vláda, která je velmi nakloněna našemu podnikání.“  

Firma ušetří za chlazení výkonných strojů

Jeff Monroe tvrdí, že pokud má centrum možnost využívat dva naprosto oddělené zdroje energie, může se vyhnout obávaným výpadkům elektřiny. Na Islandu panuje nehostinné oceánské klima, takže firma navíc ušetří prostředky za chlazení výkonných systémů. Celé zařízení se nachází uvnitř skladiště a využívá modulární technologii, kterou dodala evropská společnost Colt. Podle jejích představitelů se jedná o jedno z nejefektivnějších zařízení na celém světě. A to jak finančně, tak z hlediska dopadů na životní prostředí. 

  • Datové centrum nedaleko Keflavíku zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3444/344399.jpg
  • Datové centrum nedaleko Keflavíku zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3445/344404.jpg
  • Datové centrum nedaleko Keflavíku zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3444/344400.jpg
  • Datové centrum nedaleko Keflavíku zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3445/344402.jpg

Guy Ruddock, viceprezident společnosti Colt

„Konkrétně se zde jedná o modulární datové centrum, tedy nejnovější technologii, která využívá daleko méně energie než běžná datová centra tohoto typu. Nakonec se dostáváme k tomu, že naše stavba je přátelská k naší planetě, má malou uhlíkovou stopu, ale navíc její provoz je velmi levný.“ 

Přestože se nachází na drsném ostrově uprostřed chladného bouřlivého oceánu, je podle svých tvůrců datové centrum vzdáleno pouhých 20 milisekund od Londýna nebo Paříže a 41 milisekund od New Yorku. Podle odborníků je Island skutečně ideálním místem, které může hostit jakákoliv podobná zařízení, ať už se budou zabývat skladováním dat, e-mailovými nebo webovými službami nebo vědeckými výpočty. 

Nejvíce v jeho prospěch hovoří právě přístup ke zdrojům energie. „Na Islandu jde opravdu především o energii. A naším nejlepším zákazníkem je ten, kdo chce využívat energie k velmi intenzivním operacím, jako jsou komplikované výpočty s vysokými požadavky na servery a úložny. Zkrátka na Island se nejlépe hodí ty typy operací, které jsou příliš náročné k tomu, aby se je vyplatilo provádět jinde,“ vysvětluje vedoucí technologického oddělení Verne Global Tate Cantrell. 

Datové centrum na Islandu (zdroj: ČT24)

Centrum je současně na dosah telekomunikační infrastruktuře, kde je snadný přístup k podmořským systémům datových přenosů. Podle šéfa společnosti Verne Global ho využívají především klienti, kteří chtějí zároveň šetřit svou kapsu i planetu. Datové centrum navíc plánuje další expanzi a už brzy jsou v plánu další optické kabely jak do Spojených států, tak do Evropy. Přitom se zdálo, že bývalá vojenská základna má dny své slávy sečteny. V roce 2006 ji totiž opustilo americké námořnictvo a o pět let později se jí vzdali i Islanďané.