Odboráři ze Škody Auto stále nemají jasno ohledně růstu platů

Mladá Boleslav – Dohoda o kolektivní smlouvě ve Škodě Auto zatím k žádnému závěru nedospěla. Růst platového tarifu o 4,3 procenta je pro odbory nepřijatelný, hrozí proto protestní akce. Stará kolektivní smlouva končí dnes, odbory nadále požadují růst platů o 6 procent. Informace vyplývají z internetových stránek Odborového svazu Kovo při Škoda Auto.

Růst mezd o 4,3 procenta není ani spodní hranicí požadavků

Podle šéfa odborářů Jaroslava Povšíka odbory vyšly zaměstnavateli vstříc tím, že místo původně požadovaného navýšení o sedm procent chtějí šest. Přijaly také nižší prognózu inflace z 3,5 na 3,2 procenta.

Odboráři mají podporu Bratislavy, žádat chtějí i Poláky a Maďary

Odbory sdělily vedení společnosti stanovisko kolegů z bratislavského závodu Volkswagen, kteří jim na své čtvrteční konferenci vyjádřili podporu a jsou připraveni zúčastnit se protestních akcí v Mladé Boleslavi. O totéž odbory hodlají žádat i kolegy z Polska a Maďarska.

Odbory požádaly o stanovisko představenstvo společnosti. Její stanovisko pak předají zaměstnavateli. „Pokud některý z vedoucích pracovníků bude obcházet ustanovení kolektivní smlouvy v oblasti informace, projednání a spolurozhodování, odbory okamžitě spustí protestní akce včetně zastavení práce,“ upozornil Povšík.

Současná kolektivní smlouva bude platit i po 31. březnu. Na jejím základě se zaměstnancům od loňského dubna zvýšily tarifní mzdy o čtyři procenta a vzrostly také jednorázové platby.