ŘSD chce opravit dálnici D1, vypsalo pět soutěží za 4 miliardy korun

Praha - Ředitelství silnic a dálnic vypsalo v pátek pět soutěží na modernizaci nefrekventovanější dálnice v zemi - D1. Hodnota zakázek přitom přesahuje čtyři miliardy korun. Tvrdší budou ale podmínky, které budou muset stavbaři splnit, například desetiletou záruku na provedené práce. Někteří zástupci stavařů se kvůli desetileté záruce na ŘSD zlobí, neboť prý není v českém stavebnictví běžná. Informuje o tom dnešní vydání Mladé fronty Dnes (MfD).

„Skončila doba, kdy byly zakázky výhodné hlavně pro stavební firmy,“ prohlásil pověřený ředitel ŘSD René Poruba. ŘSD ve smlouvě s vítěznými firmami nepovolí navýšení ceny, nepočítá ani s rezervami na možné vícepráce. Modernizace dálnice by měla začít letos v červenci a dokončena by měla být v roce 2018. 

Stavebnictví v současné době trápí nedostatek práce, a tak ŘSD čeká, že se přihlásí desítky firem. Hlavní roli v rozhodování bude hrát cena, z části se ale bude přihlížet taky k tomu, když firmy nabídnout záruku delší než minimálních deset let. Stavbaři musí ale taky splnit požadavky na technické vybavení. Kontrolovat se bude třeba počet bagrů.

První fáze modernizace D1
Zdroj: ČT24

Někteří zástupci stavařů se na ŘSD zlobí kvůli desetileté záruce, která není v českém stavebnictví běžná. Kritizoval ji například šéf Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš, který uvedl, že podle novely zákona o veřejných zakázkách je záruka 60 měsíců. Desetiletá garance naopak nevadí firmě Skanska. „Je to požadavek, který určuje investor a my se mu musíme přizpůsobit,“ řekla mluvčí společnosti Lucie Nováková.  

ŘSD chce od července začít s modernizací celkem pěti úseků D1 mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru. Do konce března pro ně chce mít stavební povolení, už minulý týden ministerstvo povolilo modernizaci devítikilometrového úseku dálnice D1 mezi Lhotkou a Velkou Bíteší na Žďársku. Opravu dálnice podnik připravuje tak, aby mohla být spolufinancována z prostředků EU. Na modernizaci dálnice je v plánu staveb dopravní infrastruktury vyčleněno 23,6 miliardy korun.