Tim Cook je oblíbenější u zaměstnanců Apple než Steve Jobs

San Francisco - Nový generální ředitel americké společnosti Apple Tim Cook si patrně získal ještě větší oblibu u svých podřízených, než jeho legendární předchůdce Steve Jobs, který po dlouhé nemoci zemřel loni v říjnu. Vyplývá to z průzkumu agentury Glassdoor, která zveřejnila na své stránce žebříček nejoblíbenějších šéfů. Cook nasbíral u svých zaměstnanců 97 procent pozitivních hodnocení, což je o dva procentní body více, než kolik obdržel Jobs před rokem.

„Zatímco mnoho lidí spekulovalo o přijetí, kterého se mělo Timu Cookovi dostat od zaměstnanců, a o tom, jakým způsobem povede technologický gigant, vypadá to, že si vede dobře,“ konstatoval Glassdoor.   

Za úspěchem Cooka je možné vidět například to, že Apple začne letos poprvé od roku 1995 vyplácet dividendy a zahájí program zpětného odkupu svých akcií. Výrobce populárních telefonů iPhone a tabletů iPad tímto způsobem mezi akcionáře rozdělí během příštích tří let zhruba 45 miliard dolarů (837 miliard Kč) z téměř 98 miliard dolarů hotovosti, kterou svými zisky po letech nahromadil.

Apple je nejcennějším veřejně obchodovaným podnikem na světě a za poslední dva měsíce výrazně zvýšil náskok před druhou firmou v pořadí, ropným koncernem Exxon Mobil. O druhé místo v žebříčku Glassdoor se podělili s 95 procenty podpory šéf auditorské firmy Ernst & Young Jim Turley a generální ředitel výrobce výpočetní techniky Qualcomm Paul Jacobs.