Skoro 20 miliard v plusu. Německo mělo loni nejvyšší přebytek od sjednocení

Německá ekonomika rostla loni o 1,7 procenta a byla tak o desetinu rychlejší než o rok dřív. Stojí za tím hlavně vyšší státní výdaje. I přesto ale skončily tamní veřejné finance s nejvyšším přebytkem za více než 25 let – aktivní saldo hospodaření vlády, spolkových zemí a obcí dosáhlo 19,4 miliardy eur a proti roku 2014 bylo více než dvojnásobné.

  • 1. čtvrtletí - 0,4 %
  • 2. čtvrtletí - 0,4 %
  • 3. čtvrtletí - 0,3 %
  • 4. čtvrtletí - 0,3 %

Loňský výsledek, který zveřejnil německý statistický úřad, překonal dosavadní rekord z roku 2000, kdy veřejné finance skončily s přebytkem 18,2 miliardy. V poměru k velikosti ekonomiky vzrostl přebytek veřejných financí Německa na 0,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP). V roce 2014 přebytek činil 0,3 procenta HDP.

Příjmy do státní kasy posílil solidní hospodářský růst spolu s rekordní zaměstnaností a růstem mezd, které podnítily silnou soukromou spotřebu. Kompenzovaly tak oslabený zahraniční obchod. „Tím hlavním faktorem zpomalení zahraničního obchodu bude především Čína, protože, jak víme, z čínské ekonomiky v poslední době nepřicházejí dobré zprávy,“ dodává analytik GE Money Bank Filip Fyrbach.

Loni tak HDP Německa zrychlil na 1,7 procenta z tempa 1,6 procenta v předešlém roce a zaznamenal nejlepší výkon za čtyři roky, potvrdili statistici.

Podle analytika České spořitelny Jana Jedličky je důležité, že německá ekonomika roste už šest let po sobě. „Německo nikdy nebude ekonomickým tygrem. Je to zkrátka tak veliká a tak vyspělá ekonomika, že nemůžeme očekávat, že i ty každoroční přírůstky budou pětiprocentní a vyšší,“ dodává Jedlička s tím, že by tamní ekonomika měla růst i letos.

Do roku 2020 s vyrovnaným rozpočtem

Německé ministerstvo financí se podle interního dokumentu, který minulý týden získala agentura Reuters, hodlá držet svého plánu hospodařit do roku 2020 s vyrovnaným rozpočtem, a to i přes dodatečné náklady na migrační krizi. Velikost dodatečných výdajů na příští rok úřad odhaduje na zhruba 10,7 miliardy eur (289 miliard Kč) a financovány budou hlavně z rozpočtových přebytků.

Jedlička: Pro Německo je vyrovnaný rozpočet jednou z priorit (zdroj: ČT24)

V kontextu toho je zajímavé se podívat na českou ekonomiku, která loni rostla více než čtyřprocentním tempem a stejně skončila v deficitu přes 60 miliard korun. „I to, že Německo sestavilo na příští rok vyrovnaný rozpočet, přičemž počítá s růstem 1,7 procenta, svědčí o tom, že se zde pořádek veřejných financí staví na jedno z prvních míst,“ dodává Jedlička.

Letos by Německo mělo hospodařit s příjmy a výdaji v plánované výši 316,9 miliardy eur (8,6 bilionu korun). Státní rozpočet tak má být třetí rok po sobě vyrovnaný.

Z Česka do Německa a pak dál do světa

Německá ekonomika je největší v Evropě, a jelikož do Německa loni směřovala téměř třetina českého vývozu, je výkon tamní ekonomiky důležitý pro celou řadu českých podniků. Domácí firmy do Německa nejvíce vyvážejí autodíly, počítače nebo nábytek.  

„Český export do Německa funguje zejména ve formě subdodávek německých exportérů dál. Pokud se bude dařit německému exportu, bude se dařit i českému exportu,“ doplňuje hlavní ekonom UniCredit Pavel Sobíšek.