Rozpočtový deficit Portugalska překvapil prudkým poklesem

Lisabon - Deficit Portugalska prudce klesl na 4,2 z 9,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Lisabon tím splnil cíl, ke kterému se zavázal v rámci dohody o úvěrové pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Původně měl loňský schodek činit 5,9 procenta HDP.

V letošním roce deficit podle statistického úřadu mírně stoupne na 4,5 procenta HDP, což je limit stanovený pro letošek úvěrovou dohodou. K loňskému poklesu schodku přispěl kromě úsporných opatření rovněž přesun zhruba šesti miliard eur (téměř 150 miliard korun) z penzijních fondů bank do státní pokladny. V letošním roce musí Portugalsko splnit limit stanovený úvěrovou dohodou bez využití podobných jednorázových opatření.

Statistický úřad dnes rovněž uvedl, že celkový veřejný dluh Portugalska loni dosáhl 107,8 procenta HDP. V letošním roce očekává úřad nárůst dluhu na 112,5 procenta HDP, napsala agentura Reuters.

Portugalská centrální banka předpovídá tamní ekonomice pokles o 3,4 procenta. Loni oslabila o 1,5 procenta. Hospodářství tlačí dolů opatření ke snížení rozpočtového deficitu, která jsou součástí podmínek úvěrové dohody. Opatření zahrnují například snižování výdajů a mezd či zvyšování daní.

Portugalsko se loni v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s EU a MMF na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur (téměř dva biliony korun).