Šéfové velkých firem varují v dopise Brity: Odchod z EU ohrozí ekonomiku

Nejdřív začala padat libra, nyní se ozvali šéfové některých největších britských firem s tím, že mají obavy o pracovní trh. V otevřeném dopise varují před odchodem Velké Británie z Evropské unie. Země by si podle byznysmenů ztížila přístup na trh, který čítá více než půl miliardy lidí. Někteří šéfové velkých firem ale dopis podepsat odmítli a jiní zase výslovně uvedli, že podpis připojují pouze sami za sebe a jejich firmy zůstávají neutrální.

Už v pondělí prohlásil před poslanci britský premiér David Cameron, že by odchod z EU mohl pracující Brity bolet ještě roky. V úterý se k němu  přidali manažeři největších britských společností, jejichž otevřený dopis zveřejnil deník Times. Podle nich by mohl případný brexit ohrozit pracovní místa a s tím i celou britskou ekonomiku.

Podniky, které vedeme, zastupují každý sektor a oblast ve Velké Británii. Společně zaměstnáváme po celé zemi stovky tisíc lidí. V návaznosti na nové vyjednávání premiéra jsme přesvědčeni, že pro Británii je lepší zůstat v reformované Evropské unii.
Dopis šéfů britských firem

Dopis, který se postavil jasně na stranu setrvání v Unii, podepsalo mimo jiné 36 předsedů představenstev a generálních ředitelů z takzvaného FTSE 100. Jde o zkratku z Financial Times Stock Exchange 100, což je stovka společností s největší kapitalizací, které sídlí v Británii a s jejichž akciemi se obchoduje na londýnské burze.

Celkem je pak pod dopisem podepsáno 198 manažerů, včetně zástupců společností, jako je BT, Marks & Spencer nebo Vodafone. A svůj podpis připojili například i šéfové letišť Heathrow a Gatwick. 

V otevřeném dopise stojí, že premiér zajistil Británii ze strany EU takový závazek, který sníží zátěž regulace a zároveň prohloubí jednotný trh. „Aby mohl byznys růst, investovat a vytvářet pracovní místa, je nutný přístup na evropský trh, který čítá na 500 milionů lidí,“ píší britští šéfové.

Ekonomický editor BBC Kamal Ahmed zároveň upozorňuje na to, že pod dopisem některé podpisy představitelů FTSE chybí. Jde například o šéfy firem, jako je Tesco, Sainsbury, RBS nebo Barclays. Podle Tesca totiž patří rozhodnutí v referendu pouze britskému lidu a úkolem firmy je sloužit svým zákazníkům. V podobném duchu se vyjádřil i další řetězec supermarketů Sainsbury. 

Velké korporace se už podobným způsobem zapojily do kampaně před skotským referendem o nezávislosti v roce 2014, aby vyjádřily podporu jednotné Británii. Řada skotských voličů ale tehdy pohrozila, že bude signatářské firmy bojkotovat, a tato zkušenost mohla podle agentury Reuters hrát roli i ve snížené ochotě „velkého byznysu“ zapojit se do další rozdělující politické kampaně.

Premiér akorát zastrašuje, říkají odpůrci

Pak je tady ale druhý tábor – odpůrci setrvání v EU, kteří situaci vidí zcela odlišně. „Pravdou je, že navzdory zastrašování ze strany premiéra, který nemá s podnikáním absolutně žádné zkušenosti, jsou zde další běžné obchodní faktory. A právě tyto faktory nakonec rozhodnou o pokračujícím úspěchu britských podniků v oblasti investic a růstu,“ uvedl Richard Tice, spoluzakladatel kampaně Leave.EU (Odchod.EU).

Podle Tice navíc brexit sníží zbytečnou regulační zátěž a náklady na podnikání a takto uvolněné peníze pak mohou být použity na tvorbu nových pracovních míst.

Kampaň zastánců Brexitu Leave.EU
Zdroj: Reuters

Tice zcela otevřeně naznačil, že za dopisem podnikatelů stojí tlak ze strany premiéra Camerona a jeho lidí. Ten to ale jednoznačně odmítl. 

Investiční manažer Jim Mellon, který pomáhá kampani za vystoupení, BBC zase řekl, že signatáři dopisu jsou vesměs lidé, kteří své pozice získali „šplháním po korporátním žebříku“, na rozdíl od „skutečných podnikatelů“, kteří své firmy sami založili. Odmítl také Cameronovo tvrzení, že hlasování pro odchod z EU bude „skokem do temnoty“. Velmi temné dny podle něj naopak čekají Evropskou unii.

Na britském trhu nejsou jenom britské firmy

Editor BBC Kamal Ahmed k tomu dodává, že pod dopisem jsou podepsaní i dva evropští šéfové z americké bankovní společnosti Goldman Sachs. Jejich podpisy jsou podle něj signálem „širšího znepokojení velkých amerických bank se sídlem v Londýně, které se týká rizik spojených s opuštěním EU“.

Zastánci brexitu ale na druhou stranu tvrdí, že malé a střední podniky jsou, co se týče výhod pobytu v EU, „mnohem skeptičtější“.

Vydáno pod