Libru čekají těžké měsíce. Kvůli obavám z brexitu už klesla k dolaru nejvíc za sedm let

Potenciální odchod Velké Británie z Evropské unie se rozšířil ze stolů politiků i na devizové trhy. Ty se takzvaného brexitu obávají a v reakci na to klesla libra oproti americkému dolaru na své sedmileté minimum na 1,4102 dolaru za libru.

Nejprve to z pohledu trhu vypadalo dobře – Británie se s EU dohodla na podmínkách a stanovila datum referenda. Pak se ale na stranu odpůrců Unie postavil londýnský starosta Boris Johnson, jehož podpora mění poměr sil obou táborů.

Johnson uvedl, že podpoří odchod Británie z EU, protože unie podle něho ohrožuje britskou suverenitu a může se vymknout demokratické kontrole. Politik považovaný za možného budoucího vůdce britských konzervativců se tak postavil proti současnému lídru strany a premiérovi Davidu Cameronovi.

Libra kvůli tomu smazala téměř veškeré své páteční zisky vůči dolaru, euru i jenu. Tento růst naopak vyvolalo oznámení, že představitelé EU se jednomyslně shodli na balíčku opatření, jejichž cílem je udržet Británii v EU. Britský premiér Cameron poté doporučil spoluobčanům, aby se v červnovém referendu vyslovili pro další členství Británie ve zreformovaném evropském bloku. 

Libra bude možná klesat až do referenda

Obavy z brexitu stlačily libru vůči dolaru už o čtyři procenta. A podle analytiků by mohl tento pokles pokračovat až do samotného referenda, tedy do 23. června.

Nemyslím si, že by si investoři říkali, zda je brexit dobrý, nebo špatný. Znamená ale nejistotu.
Simon Smith
hlavní ekonom FxPro

Podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory je prozatím oslabení libry racionální, protože ratingová agentura Moody's prohlásila, že by mohla zhoršit Británii ratingový výhled. Z většího nadhledu je to ale podle něj hloupost.

„Riziko, že se Británie předluží (což by byl legitimní důvod pro snížení ratingu), je podle mě uvnitř EU vyšší než mimo EU, protože různé potenciální záchranné evropské balíčky zvyšující zadlužení by přišly právě z Bruselu. Problém nemá Británie, ale jih Evropy. Jinými slovy, na dlouhodobé oslabení libry nesázíme, to pondělní chápeme jen jako vyplašenou krátkodobou reakci,“ dodává Pikora.

Pokud libra na konci obchodování skončí na minimech, na které během pondělka klesla, půjde o její největší jednodenní ztrátu od roku 2009. Tehdy Bank of England snížila úrokové sazby na 0,5 procenta a zahájila tím program takzvaného kvantitativního uvolňování.

Vůči euru klesla britská měna na 1,2808 eura a vůči japonské měně na 160,075 jenu – to je současně nejnižší hodnota od roku 2013.