Slováci uvalí na luxusní auta speciální daň

Bratislava - Nákup luxusnějších automobilů se Slovákům prodraží. V rámci balíku opatření na ozdravení státních financí hodlá nastupující slovenská vláda zavést zvláštní registrační daň na auta, jak pro list Hospodárske noviny (HN) uvedl budoucí ministr financí Peter Kažimír.

Konečná podoba nové daně má podle Kažimíra záviset na výkonu motoru nebo množství emisí. „Škodovky to určitě nebudou,“ doplnil Kažimír, i když plánovanou výši daně neupřesnil. V současnosti jsou v čele nejprodávanějších vozů v zemi modely Škoda Fabia a Octavia. Jen v únoru bylo v zemi zaregistrovaných do evidence přes 770 vozidel prémiových značek.

Daň se může vyšplhat na 37 tisíc korun

Nejvyšší sazba registrační daně na auta by podle dvou slovenských ekonomů, kteří připravili návrh možných opatření, jak ozdravit veřejné finance, mohla dosáhnout až 1 500 eur (37 000 korun). Stát by tak ročně získal 24 milionů eur. Obdobné poplatky prý zavedlo Německo nebo Maďarsko.

Nastupující vláda sociálních demokratů (Smer-SD), kterou prezident jmenuje příští týden, bude muset najít více než miliardu eur na splnění závazku země stlačit v roce 2013 schodek veřejných financí pod tři procenta výkonu ekonomiky. Smer-SD avizoval, že zvýší daň z příjmů nejziskovějším firmám, občanům s nadprůměrnými příjmy i zvláštní bankovní daň. Bohatí Slováci rovněž možná nebudou dostávat některé státní příspěvky, jako například přídavky na děti. Tato opatření podle ekonomů přinesou ale jen část potřebných zdrojů na ozdravení státních financí. Ve hře zůstává také vyšší zdanění luxusnějších nemovitostí.

Nová vláda podle některých představitelů Smeru-SD přistoupí ke snížení výše příspěvků, které si zhruba 1,5 milionu Slováků odkládá z povinných sociálních odvodů na soukromé penzijní účty. Na penzijní spoření, které má v budoucnu odlehčit stát při vyplácení důchodů, směřuje ročně více než 800 milionů eur. Tyto peníze v současnosti chybějí Sociální pojišťovně, která penze vyplácí. Původně vytvořená rezerva z privatizačních příjmů se vyčerpala rychleji, než se čekalo, v současnosti proto vzniklý schodek v pojišťovně kryje přímo stát.

Vydáno pod