Bulharsko zastavilo výstavbu jaderné elektrárny v Belene

Sofie - Bulharská vláda zrušila plán výstavby jaderné elektrárny v Belene na Dunaji, která měla být druhou jadernou elektrárnou v zemi. Místo jaderné elektrárny bude v Belene postavena elektrárna na zemní plyn. Oznámil to dnes náměstek ministra financí Vladislav Goranov. Proti výstavbě jaderné elektrárny na Dunaji se dlouhodobě stavěli ekologové.

Elektrárna o výkonu 2 tisíc megawattů měla mít dva reaktory. Na výstavbě elektrárny se podílela ruská firma Atomstrojexport, která již smontovala jeden z reaktorů. Podle Goranova bude tento reaktor umístěn v jaderné elektrárně Kozloduj, jejíž kapacita se tak zvýší na 3 tisíce megawattů.

Bulharsko začalo stavět elektrárnu Belene v 80. letech s tehdejší sovětskou technologií a po pádu komunismu stavbu zmrazilo. Nyní však potřebuje nové zdroje elektrické energie, protože Brusel si jako podmínku vstupu Bulharska do EU vynutil uzavření jaderné elektrárny Kozloduj.

Ekologové se báli možného zemětřesení

Ochránci životního prostředí se stavěli proti projektu výstavby elektrárny Belene kvůli jeho umístění na Dunaji, severovýchodně od hlavního města Sofie, a v oblasti ohrožené zemětřesením. Oponenti také kritizovali projekt kvůli prudkému zvyšování ceny a upozorňovali, že rozšíří již tak velkou energetickou závislost země na Rusku.

Za výstavbu jaderné elektrárny Belene už Bulharsko utratilo 1,4 miliardy leva (v přepočtu asi 17,5 miliardy korun). Celková suma, kterou mělo za elektrárnu zaplatit, se odhaduje na více než osm miliard eur (asi 196 miliard korun).