Urban: Hrozí rušení vesnických pošt, musíme změnit zákon

Praha – Spor o osud venkovských poboček České pošty se rozhořel na půdě obou komor parlamentu i uvnitř vládní TOP 09, jejíž část se bouří proti novému zákonu o poštovních službách. Norma ve stávající podobě počítá se zřízením tzv. kompenzačního fondu, kam by po otevření poštovního trhu přispívaly podle svého podílu na trhu jednotlivé společnosti, čímž by se hradil ztrátový provoz vesnických pošt. Stávající podobu kritizuje i opozice a místopředseda ČSSD Milan Urban dnes proto v Otázkách Václava Moravce uvedl, že Senát, v němž drží sociální demokracie většinu, hodlá zákon sněmovně vrátit.

Zákon o poštovních službách, který minulý týden schválila sněmovna, od roku 2012 definitivně ruší monopol České pošty. Zároveň zavádí tzv. koncept univerzální služby, který tak jako dosud zaručuje poštovní obslužnost všech sídel po dobu pěti let od liberalizace trhu. Službu by měla vykonávat Česká pošta a na případnou ztrátu by se měly v tzv. kompenzačním fondu skládat všechny subjekty podle svého podílu na trhu.

Podle vládní opozice i hnutí Starostové a nezávislí (STAN) z TOP 09 by ale nejvíc ztrát vykazovala právě Česká pošta (odhadují se až 2 miliardy korun) a vzhledem k jejímu dominantnímu postavení  by si i většinu z nich musela sama proplácet, což by v důsledku vedlo k rušení venkovských poboček. Místopředseda ČSSD Milan Urban dnes proto oznámil, že Senát zákon sněmovně vrátí: „Ze Senátu to přijde s jistotou zpátky do Poslanecké sněmovny a bude určeno, aby vláda svým nařízením pro Českou poštu určila počet kamenných poboček na venkově.“

Postoj ČSSD může podpořit i část TOP 09

Podle informací OVM je zde navíc možnost, že navzdory vládnímu postoji by tento požadavek podpořili zástupci STAN tvoření především starosty menších měst. Argumentují tím, že každá obec potřebuje pro svou existenci školu – a právě poštu.

Senát bude podle Urbana od sněmovny požadovat také to, aby se na tvorbě kompenzačních prostředků z případné ztráty podílely všechny subjekty vyváženějším způsobem, než který zákon v současné době předpokládá. „Na venkově je provoz nepochybně ztrátový a bude i do budoucna. Jestliže pošta bude mít na hrbu dělat jen venkov a velká města půjdou za privátními subjekty, které budou vytvářet zisk, tak se privátní subjekty musí podílet i na ztrátě,“ argumentuje Urban.

Upozornil také na to, že zákon by měl výslovně požadovat zachování kamenných budov; v opačném případě se může stát, že poštovní službu zastoupí např. mobilní podatelny, které nemusí být obyvatelům malých měst a vesnic dostatečně k dispozici. „To bychom se vraceli do 18. století,“ dodal.

Milan Urban v OVM:

„Říká se 'Dejme kus koláče na trhu někomu jinému', což je v pořádku, protože Českou poštu to bude motivovat, aby se zlepšovala, ale nemůže to být v nerovnováze. Není možné ohrozit dostupnost poštovních služeb - nehledě na to, že česká pošta je státním majetkem a se 33 000 zaměstnanci také největším zaměstnavatelem v ČR.“

Svaz spedice a logistiky chce, aby ztráty proplácel stát

Na nevyhovující podobu chystaného zákona, jímž ČR do svého právního řádu zavádí příslušnou evropskou směrnici, upozorňuje i Svaz spedice a logistiky. Na rozdíl od poslanců ale prosazuje, aby se kompenzace ztrát z provozu neziskových poboček nerozkládala mezi poštovní společnosti, ale aby ji hradil stát.

„Mechanismus konkurenčního fondu nepovede k rozvoji konkurenčního prostředí a ke zlepšení služeb pro zákazníky, ale naopak to zejména v balíkovém segmentu povede k zdražení všech služeb,“ upozornil Daniel Knaisl z expertní komise Svazu. Navýšení cen vysvětlil výdaji, které budou mít společnosti z odvodů do kompenzačního fondu i ze zvýšené byrokracie. V minulých dnech proto soukromí dodavatelé hrozili ústavní stížností, stížností k Evropské komisi i arbitráží proti českému státu. Knaisl ovšem dnes připustil, že zejména hrozba arbitráží byla jen vějička, jak média a politiky upozornit na závažnost problému.

Pošta
Zdroj: Jan Zátorský/isifa/LN

Vládě jde o kvalitu, rušení poboček připouští

Zatím se ovšem zdá, že navzdory kritice dotčených firem opozice i části vlastních poslanců koalice svůj záměr bez zásahu Senátu změnit nehodlá. Zpravodaj příslušného zákona a poslanec TOP 09 Jan Husák dnes v polední diskusi ČT vyjádřil přesvědčení, že ztráta České poště vůbec nevznikne, podnik má podle něj navíc tu výhodu, že do liberalizovaného trhu vstoupí s ohromným množstvím poboček. Dnes jich provozuje 3 385.

„Nevím, proč by měla vznikat ztráta, protože se (Česká pošta) bude pohybovat v tržním prostředí - tak jak nevzniká ztráta těm, co působí v komerčním prostředí,“ vyjádřil své přesvědčení Husák. Ochranu venkovských pošt podle něj navíc nezajistí ani implementování jejich minimálního počtu do příslušného zákona, „protože i Česká pošta se bude chovat tržně a bude vyvíjet maximální snahu, aby svoje pobočky umístila řekněme v centru Prahy, a nikdo jí nezabrání, že část poboček v okrajových částech zanikne. Nám jde o kvalitu služeb,“ uvedl a nepřímo tak připustil, že ve stávající podobě rušení poboček opravdu hrozí.

Vydáno pod