Paušály zřejmě jen pro živnostníky s obratem do 5 milionů

Praha – Občanští demokraté si dle koaličních jednání zřejmě mohou vymoci ústupek v omezení výdajových paušálů. Systém, který se týká více než půl milionu živnostníků a drobných podnikatelů, by mohli i nadále využívat lidé s nižším obratem než pět milionů korun. Podle původního plánu ministrů za TOP 09 Miroslava Kalouska a Jaromíra Drábka se měly paušály snížit všem, ODS se však postavila proti. Šéf financí Kalousek nicméně v zaslaném prohlášení zdůraznil, že žádné definitivní rozhodnutí zatím nepadlo.

Výdajové paušály živnostníkům výrazně zjednodušují účetnictví a drobní podnikatelé díky nim platí nižší daně než zaměstnanci. Zejména kvůli tomu chtěl ministr financí Kalousek spolu s ministrem práce paušály plošně snížit až o polovinu. „Je velmi rozdílná míra zdanění mezi zaměstnanci a osobami samostatně výdělečně činnými v některých oborech. Je třeba o tom diskutovat,“ sdělil Drábek.

Nově by se paušály neměly snížit, ale pouze omezit. Mají je odepisovat už jen ti, kteří mají obrat nižší než pět milionů korun. Podle zástupců ODS tato hranice nebude podnikání zbytečně ztěžovat. „Ta hranice pěti milionů by byla racionálním nastavením, které by nevyhánělo ty české podnikatele z toho a neztěžovalo jim to podnikání,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. I zástupci menších podnikatelů s omezením souhlasí. „Ty paušály se zneužívají, a navíc úplně jinými skupinami, než jsou drobní živnostníci,“ zmínil předseda Konfederace podnikatelských svazů Jan Wiesner.

Podle Kalouska je zatím vše ve stadiu jednání. „Až vládní strany k rozhodnutí dospějí, budou veřejnost včas a seriózně informovat,“ napsal ministr.

Osoby samostatně výdělečně činné tvoří v České republice víc než pětinu pracovní síly, ale na platbě daní se podílejí jen necelými dvěma procenty. Za nízkými odvody stojí mimo jiné právě daňové paušály. Právě proto se stále častěji hovořilo o tom, že by se daňové paušály, které patří v porovnání s Evropou v Česku k těm štědřejším, mohly snížit.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)