Pár kliknutí myší a světové dílo můžete mít doma

New York - Uvažujete o koupi uměleckého díla, ale nemáte chuť cestovat po světových galeriích? Umění je možné pořídit i přes galerie internetové. Najdete tu obrazy od pár tisíc, ale draží se tu i ty za několik milionů korun. A daří se jim. Britsko-americký web Artspace úspěšně prodává světoznámé autory sběratelům, kteří zaplatí, i když obraz předem ve skutečnosti neviděli. Majitel stránek tvrdí, že za úspěchem stojí snaha lidí ušetřit za cesty.

Legendární sochařka Louise Bourgeois nebo v současnosti tolik oblíbený Anish Kapoor jsou na prodej jen s pomocí pár kliknutí myší. Artspace si během prvního roku existence našel příznivce i v těch nejlepších sběratelských kruzích. A to ani nemá vlastní galerii, kromě té virtuální.

„Nemůžeme plně nahradit to, že se na umění přijdete podívat osobně do galerie nebo za umělcem do ateliéru. Ale co se nám daří, je dávat na jeden web širší spektrum děl, levnější i dražší, častěji mladou generaci umělců, ale také kousky, které čekaly dvacet třicet let na to, než se dostanou na prodej,“ popsal svůj projekt Christopher Vroom, spoluzakladatel Artspace. 

Díla projdou rukama prověřených kurátorů

Artspace má úspěch zejména díky prověřeným kurátorům. Budoucí majitelé současného umění se tak nebojí nechat si poslat kurýrem obraz třeba až z Brazílie. Stačí si ho předtím prohlédnout na webu a zkonzultovat s najatými odborníky. Je to navíc levnější než vážit cestu na další kontinent. Ceny děl se pohybují v přepočtu od čtyř tisíc do dvou a půl milionu korun. „Ty nejlevnější a přitom dobře vybrané obrazy a fotografie si opravdu může dovolit každý. Nevyjdou na víc než zaplatíte za večeři v New Yorku a umění vám zůstane napořád,“ chválí si zákaznice Georgia Cameron-Clarkeová.

Reportáž Radky Hlisnikovské (zdroj: ČT24)

Mezi umělci na Artspace.com se objevují i díla českého autora žijícího v New Yorku Toma Kotíka. Objevit se na Artspace po boku ještě úspěšnějších autorů přitom může zvýšit i cenu jeho děl. Internetové galerie a aukce s uměním existují už i v Česku. Například galerie Youngart.cz nabízí v internetové aukční síni začínající, či méně známé mladé umělce.