Druhý blok Dukovan se opět rozjel. Ten první začne vyrábět energii v neděli

Jaderná elektrárna Dukovany v sobotu  obnovila výrobu energie na druhém bloku. Do provozu se vrací i první blok, ten by měl začít energii vyrábět v neděli - uvedl to mluvčí Dukovan Jiří Bezděk. Odstávky na obou blocích kvůli opakované kontrole svárů trvaly delší dobu, než jaderná elektrárna původně očekávala. Blok číslo jedna byl mimo provoz od loňského srpna, blok číslo dvě od září.

Momentálně tak v Dukovanech vyrábí elektřinu dva bloky - ten čtvrtý je totiž mimo provoz od 6. února. Kvůli kontrole a výměně paliva tam začala odstávka, která potrvá asi dva měsíce, uvedl Bezděk.

Skupina ČEZ přišla kvůli odstavení dvou bloků v Dukovanech, které opět začaly vyrábět energii, v minulém roce o 2,5 miliardy korun. Kvůli opakování kontrol svarů vyvolaných jejich nekvalitními rentgenovými snímky v dokumentaci loni stály přes tři měsíce tři bloky Dukovan ze čtyř.

Podle údajů firmy byla kvůli tomu podána dvě trestní oznámení, jedno podal ČEZ, druhé Státní útvar pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Kontrolu svarů vyřizovala přímo pro ČEZ společnost Tediko, která podváděla s rentgenovými snímky nejen v Dukovanech, ale i v Temelíně.

Dukovanský blok číslo jedna byl odstaven 28. srpna. Z původně plánovaných 58 dnů se odstávka nakonec protáhla na 167 dnů. Energetici v bloku obnovili řízenou štěpnou reakci v noci ze středy na čtvrtek. Odstávka druhého bloku trvala 148 dnů.

Čeká se na prodloužení životnosti

U prvního dukovanského bloku firma ČEZ potřebuje do konce března získat povolení pro jeho další provoz. Nynější desetileté povolení mělo končit loni 31. prosince, ale SÚJB ho na žádost energetické firmy prodloužil o tři měsíce.

Při odstávce pracovníci v reaktoru prvního bloku vyměnili za čerstvou pětinu jaderného paliva. Dokončeny byly investiční akce zaměřené na zvýšení bezpečnosti tohoto zařízení, které vyplynuly ze zátěžových testů. Kupříkladu se zvýšila odolnost objektu proti zemětřesení. „V průběhu odstávky byla provedena ojedinělá těsnostní a tlaková zkouška hermetických prostor, která prokázala velmi dobrý stav bloku,“ doplnil Bezděk.

Tato zkouška se dělá jednou za deset let. Odborníci prováděli několik na sobě nezávislých měření čtyři dny. Zkoušky se účastnilo přes 100 pracovníků elektrárny pod dohledem 13 inspektorů SÚJB.

  • První jaderná elektrárna na území České republiky se začala stavět v roce 1978, do provozu byly čtyři její bloky uváděny postupně v letech 1985 až 1987.
  • V Dukovanech byly původně čtyři reaktory, každý o instalovaném výkonu 440 MW. Po modernizaci v letech 2005 až 2012 byl výkon každého z reaktorů zvýšen na 500 MW a celkový výkon Dukovan je tak nyní zhruba 2000 MW, což je prakticky stejné jako v Temelíně, který má dva bloky.
  • Roční výroba elektřiny se v Dukovanech dlouhodobě pohybuje kolem 15 miliard kWh.
Vydáno pod