Chyby v čerpání dotací mohou ovlivnit přísun peněz z EU v budoucnu

Praha – Přísun dotací z Evropské unie v letech 2014 až 2020 se bude odvíjet od toho, jak bezchybné a zdravé je aktuální získávání dotací. Peníze tak budou mít k dispozici jen ty země, které zajistí správné využití dotací. Po jednání s premiérem Petrem Nečasem to dnes řekl eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn.

Získávání unijních peněz po roce 2014 může být ohroženo vzhledem k současným problémům s jejich čerpáním. Evropská komise tento týden pohrozila Česku přímo zastavením dotací, pokud vláda nedá do pořádku kontrolu dotačních programů. Čas má do června.

Eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn:

„V zájmu České republiky je řešit situaci co nejrychleji. Jsme si plně vědomi dopadu, jaký mají peníze z fondů na český rozpočet, že je obrovský rozdíl, jestli tu peníze budou, nebo nebudou.“

Do té doby nebudou úřady posílat Evropské komisi žádosti o zpětné proplacení dotací, které příjemcům nejdříve vyplácí z národních zdrojů. Příjemci dotací ale mají dostávat peníze beze změny dál. Pokud EK dotace Česku neproplatí, prohloubí se mu schodek veřejných financí.

Pomůže nový služební zákon i metodické postupy

Úředníci z EK označili slabiny získávání dotací v Česku. Výtky mají hlavně vůči základnímu nastavení a nezávislosti kontrolního systému, způsobu vykonávání auditu řídícími orgány a požadují také zpřísnění personální politiky. Kabinet už chystá nápravná opatření – tím nejdůležitějším bude postupné převedení auditu pod ministerstvo financí.

Výhrady EK k absenci zákona o státní službě chce ministerstvo pro místní rozvoj řešit metodickými postupy pro výběr zaměstnanců ve strukturálních fondech. „V září vláda schválí nový služební zákon, který by tento problém měl řešit systémově,“ poznamenal Nečas.

Dalším nápravným opatřením má být podle premiéra zřízení speciálního útvaru na ministerstvu pro místní rozvoj, který bude úředníkům radit ohledně čerpání dotací. Podobný útvar má vzniknout také na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Hahn připustil možnost přesunu peněz mezi programy

Komisař Hahn také potvrdil, že Evropská komise obecně není proti přesunu peněz mezi jednotlivými operačními programy, přes které členským státům rozděluje dotace. Upozornil zároveň ale na riziko spojené s udělením takové výjimky. Současné rozpočtové období totiž končí v roce 2013 a žádost nemusí být vyřízená včas. Členský stát by pak o peníze přišel.

O přesun až 30 miliard korun má zájem ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Tyto peníze by měly být nově určeny na investice v oblasti infrastruktury a pomoci tak tuzemskému stavebnictví.

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský dnes řekl, že na přelomu dubna a května předloží vládě materiál hodnotící výkon tuzemských operačních programů. V analýze určí slabé programy, kterým hrozí, že nestačí vyčerpat určené peníze. Na základě tohoto hodnocení potom navrhne případný přesun financí.