Čína omezuje vývoz vzácných kovů, které používá celý svět

Peking – Čína se rozhodla omezit export vzácných kovů nezbytných pro výrobu mnoha produktů a technologií. Odůvodňuje to potřebou chránit svoje životní prostředí. Spojené státy, Evropa i Japonsko ale nesou tyto kroky nelibě, protože Čína má na vzácné suroviny prakticky monopol. Následovat by tak mohlo výrazné zvýšení cen.

Představitelé čínské vlády tvrdí, že těžba vzácných kovů je ekologicky náročná, a proto je potřeba ji omezit. Důvodem prý rozhodně nejsou politické cíle. „Rozsáhlá těžba má na svědomí velké mrhání přírodními zdroji. A taky drastické výkyvy na trhu. Jinými slovy, prodávali jsme zlato za cenu hlíny. Tohle už se nebude opakovat,“ řekl náměstek ministra průmyslu a informatiky Syn Su Bo.

Čína má na světovém vývozu těchto kovů, které se používají například při výrobě mobilních telefonů, optických čoček nebo hybridních automobilů, podíl 97 procent. Přestože za svůj monopol platí vysokou cenu v podobě zničeného životního prostředí, vyspělé země Čínu obviňují, že je chce omezením těžby a vývozu poškodit. Amerika, Evropa i Japonsko si proto minulý týden stěžovaly u Světové obchodní organizace.

Syn Su Bo ale oponuje: „Kovy vzácných zemin tvoří jen velmi malou část průmyslu. I když jsou velmi cenné, podíl na našem hospodářství je minimální. Nesnažíme se v tomto sektoru uplatňovat nějaké politické zájmy, i když si to mnozí myslí.“

A čínský ministr obchodu Chen Deming k tomu dodává: „My Američanům prodáváme vzácné kovy, zatímco oni k nám své přírodní bohatství vyvážet nechtějí. Prý to ohrožuje jejich bezpečnost. A neohrožuje tedy dovážení vzácných kovů do Spojených států zase naši bezpečnost?“

Čína vyvážela svoje přírodní bohatství v podobě vzácných kovů do světa levně přes dvě desítky let, teď s tím chce ale skončit. Jejich export snížil Peking už loni, kdy zvýšil také vývozní cla.

Čína omezuje vývoz vzácných kovů (zdroj: ČT24)