Zavedení elektronické evidence tržeb bude stát o 250 milionů méně

Oproti původně zvažovanému záměru vybudování úplně nového komplexního systému evidence tržeb na „zelené louce“ využije Finanční správa stávající technickou infrastrukturu. Technické zabezpečení evidence tržeb tak bude začleněné do nynějšího automatizovaného daňového informačního systému (ADIS), ve kterém funguje například daňový portál, daňové informační schránky nebo spisová evidence, informovala Finanční správa. Díky tomu celkové náklady v prvních pěti letech provozu klesnou minimálně o 250 milionů korun.

„Uvedený způsob technické realizace projektu e-tržeb umožní snížení celkových nákladů na jeho vybudování a prvních pět let provozu nejméně o 250 milionů korun oproti původně rozpočtované částce 1,2 miliardy korun,“ uvedla mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. Řešení je podle ní v souladu se zákonem o utajovaných informacích, dodavatel nynějšího systému totiž disponuje prověrkou na stupeň utajení „tajné“.

Správa dál uvedla, že na provozu a přípravě evidence tržeb bude nadále spolupracovat se Státní pokladnou Centrem sdílených služeb (SPCSS). Firma zajistí některé provozní služby. „Pro zabezpečení technického řešení bude využito otevřených výběrových řízení v oblasti dokoupení zbývající infrastruktury a vylepšení ADIS. S ohledem na výhradní autorská práva dodavatele ADIS bude upgrade zadán formou jednacího řízení bez uveřejnění a bude představovat náklad maximálně 50 milionů korun,“ uvedla Petlachová.

Nový systém pro elektronickou evidenci tržeb měl podle původních plánů vytvořit a provozovat právě státní podnik SPCSS. Ministerstvo financí přitom bylo v minulosti kritizováno, že výběr provozovatele chtělo zadat bez veřejné soutěže.