Obrat v cenách potravin, inflace v lednu stoupla na 0,6 procenta

Události: Zboží v lednu meziročně zdražilo o 0,6 procenta (zdroj: ČT24)

Růst spotřebitelských cen v lednu meziročně zrychlil na 0,6 procenta. Ještě v prosinci činila inflace 0,1 procenta. Jednou z významných příčin jsou změny v cenách potravin, u některých jako u mléka došlo ke zmírnění poklesu cen, u jiných jako zelenina a ovoce se pak dál zdražovalo.

„Inflace v lednu výrazně zrychlila, když meziroční i meziměsíční cenový růst dosáhnul 0,6 procent. To výrazně překonalo naše očekávání,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. I tak inflace zůstala pod očekáváním centrální banky, upozornil hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. Odhad ČNB byl 0,7 procenta. Zveřejněná data ale podle ředitel měnové sekce centrální banky Tomáše Holuba představují jen drobnou odchylku od stávající prognózy ČNB.

Další analytici míní, že nejde o zásadní zprávu. „Ve výsledku je inflace vyšší, ale není to žádná vysoká hodnota,“ uvedl analytik Home Credit Michal Kozub. „Neznamená to , že již čelíme skutečně inflačnímu trendu,“ dodal analytik ČSOB Petr Dufek.

Meziroční změny ceny v lednu 2016
Zdroj: ČSÚ

Důležité změny nastaly v segmentu potravin. Zrychlilo zdražování zeleniny na 15,7 procenta. Zvýšily se také ceny ovoce, i když méně, a to o 2,6 procenta. Podobně rostly rovněž ceny běžného pečiva. Zároveň zpomalilo zlevňování vepřového masa, mléka, jogurtů nebo másla.

Do srovnání s loňským lednem se promítlo také to, že čísla v oblasti zdravotnictví už neovlivňuje meziroční pokles cen po zrušení poplatků u lékařů a za recepty, které nastalo právě v lednu 2015.

Holub se domnívá, že inflačního cíle ČNB, který je stanoven na 2 procenta, bude dosaženo v první polovině příštího roku. Za hlavní faktor zvyšující inflaci považuje růst domácích platů. Firmy budou muset i vzhledem k nízké nezaměstnanosti nabízet vyšší platy. ČNB očekává, že růst nominálních mezd v soukromé sféře bude letos až 5 procent. 

Benzin zlevňuje, ale čím dál mírněji

Pokračoval také trend mírnějšího poklesu cen pohonných hmoty, v listopadu se ceny benzinu a nafty propadly o 17,6 procenta, v prosinci o 15,1 procenta a v lednu o 11 procent. Zeisel dodává, že v případě energetiky se nízké ceny energií na burzách neprojevily ve výraznějším poklesu cen nákladů pro domácnosti. „Elektřina v lednu dokonce zdražila meziměsíčně o 1,2 procenta kvůli zvýšení poplatků za distribuci. Cena plynu se pak snížila pouze nepatrně,“ řekl.

„Ceny po vyloučení cen pohonných hmot a potravin již od poloviny roku 2014 postupně rostou a příznivý vývoj na trhu práce spojený s dalším zrychlováním růstu mezd by měl v letošním roce tuto inflaci dále tlačit vzhůru,“ okomentoval Seidler.

Podle Kozuba ale není úplně jisté, že růst inflace bude dál pokračovat a dostane se v blízké době k hladině okolo dvou procent, kam ji cílí ČNB. „V dalších měsících se bude inflace jen těžko odpoutávat od současné hranice, a tak k dosažení inflačního cíle ČNB bude zbývat ještě hodně dlouhá cesta,“ doplňuje Dufek.

Nízká inflace nějaký čas vydrží, ale postupně se bude vracet, spíše v druhé polovině roku, k normální úrovni mezi 1,5 až 1,7 procenta, domnívá se člen bankovní rady ČNB Jiří Rusnok.

Většina lidí si myslí, že si může dovolit koupit stejně

Pro 52 procent lidí je současná míra inflace přijatelná, vyplývá to z výzkumu CVVM. Zatímco dvanáct procent dotazovaných si myslí, že ve srovnání s dobou před jedním rokem si mohou koupit alespoň o něco víc, třicet procent si myslí opak. Že si mohou dovolit stejně, odpovědělo 58 procent respondentů.

„Rozložení odpovědí je fakticky nejpříznivější za celou dobu realizace srovnatelných měření od roku 1994,“ uvádí se ve zprávě CVVM. Podle ní byl jediný statisticky srovnatelný výsledek zaznamenán na vrcholu ekonomické konjunktury v lednu 2007.

V letošním roce očekávají určité znehodnocení měny podle výzkumu necelé dvě pětiny obyvatel. Polovina lidí se domnívá, že za týž obnos bude moci nakupovat stejně jako dnes, a sedm procent dotázaných očekává, že si za stejné peníze budou moci nakoupit více než nyní.