Výroba piva v Česku po tříletém poklesu rostla

Praha - Tuzemské pivovary loni uvařily o 2,7 procenta více piva než v roce 2010. Zastavil se tak tři roky trvající pokles produkce piva. Výroba se zvýšila především díky novým druhům piv, prodeji piva v PET lahvích a rostoucímu vývozu.

Vývoz piva loni vzrostl téměř o čtyři procenta. Přitom se zvýšil podíl nových exportních teritorií na úkor zemí, kam se z Česka tradičně pivo vyváží. Díky vyššímu celkovému objemu exportu by se Česko mohlo dostat na sedmou pozici ve světovém žebříčku vývozců piva.

Došlo také k omezení dovozu piva ze Slovenska, Maďarska a Polska. Češi se totiž začínají opět více ohlížet po kvalitě a opouštějí levné značky přicházející právě z těchto zemí. Zatímco spotřeba piva byla v letech 2010 a 2011 stejná, přibližně 144 litrů na osobu, tak podíl dovozových piv na této spotřebě klesl na polovinu, konkrétně z deseti litrů na pět.

Pivo v PET lahvích boduje

„Za pozitivní lze považovat, že pivovary výrazně inovují svou nabídku piv, přicházejí s novými obaly, které konzumenti velmi rychle přijali, a v neposlední řadě se postupně navrací rovněž dynamika exportu českého piva,“ uvedl předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal.

Například pivo balené v PET lahvích je stále oblíbenější. V roce 2008 ještě neexistovalo, nyní už představuje skoro šest procent objemu prodejů. Překvapivě neubírá na oblíbenosti sklu, ale sudovému pivu.

Významnou část poptávky tvoří turisté

Produkce všech českých pivovarů nepřetržitě rostla od roku 2001 do roku 2007, kdy vystoupala na rekordních 19,9 milionu hektolitrů. Od roku 2008 se zejména v důsledku ekonomické krize snižovala.

Na výpadku domácí poptávky po pivu v roce 2009 a 2010 se podle svazu zásadně podíleli i turisté, kterých kvůli krizi přijíždělo podstatně méně. Teď se ale opět postupně vrací. Pokles v letech 2008 až 2010 byl v součtu takřka 15procentní.