Berlín bude nucen přispět záchrannému fondu, i když to dřív odmítal

Berlín - Z německé pokladny by mělo dojít k dalšímu odlivu peněz. Garance země v Evropském stabilizačním mechanismu (ESM) by měly stoupnout na 280 miliard eur (6,85 bilionu korun). O zvyšování garancí přitom nechtěl Berlín ani slyšet, teď se však zdá, že ho k tomu tlak zemí EU a USA donutí.

ESM se naplno rozběhne od poloviny roku a k dispozici bude mít 500 miliard eur. Souběžně s ním bude v činnosti i známý Evropský fond finanční stability (EFSF). Ten má celkový kapitál 440 miliard eur. Souhrnná „palebná síla“, pomocí níž mají chránit země eurozóny před šířením dluhové krize, je však pouze 500 miliard eur.

Některé země eurozóny a finanční trhy nyní tlačí na to, aby se kapacita fondů podstatně zvýšila a aby tak mohly v případě potřeby pomoci i velkým ekonomikám jako Španělsku a Itálii. O podobě ESM mají na konci března jednat ministři financí eurozóny v Kodani.

Kolik peněz Německo garantuje

V EFSF Německo ručí 211 miliardami eur. 90 miliard eur německých garancí, které mají ve fondu zbýt po vyčerpání všech programů, bude převedeno do ESM, do něhož má nejsilnější evropská ekonomika přispět 22 miliardami eur kapitálu a 168 miliardami eur garancí. Výsledná suma skoro odpovídá rozpočtu německého státu na letošní rok.

Vydáno pod