Češi si loni vzali rekordní počet hypoték. Úroky klesly ke dvěma procentům

Banky loni poskytly lidem téměř 102 tisíc hypoték za celkem 184,3 miliardy korun. Vyplývá to z údajů ministerstva pro místní rozvoj. Jedním z hlavních důvodů byl podle ekonomů pokles úrokových sazeb, který ještě nekončí.

Zatímco ještě v roce 2014 byla průměrná úroková sazba 2,7 procenta, minulý rok sazba klesla už na 2,14 procenta. Nejnižší sazba roku byla v červnu, a to 2,047 procenta. Počet hypoték meziročně stoupl o přibližně 16 tisíc a jejich objem o více než 40 miliard korun.

„Nárůst poptávky po hypotečních úvěrech byl loni stimulován dobrou náladou panující na trhu, která byla podpořena kombinací rekordně nízkých úrokových sazeb, pozvolna se zvyšujících cen rezidenčních nemovitostí a v neposlední řadě i nárůstem nabídky developerských projektů,“ uvedl předseda představenstva Hypoteční banky Jan Sadil.

Obava z růstu sazeb se zatím nepotvrdila

Vzhledem k nízkým úrokovým sazbám si lidé loni brali stále vyšší a vyšší hypoteční úvěry, doplnil analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl. Nahrával tomu i fakt, že mnoho odborníků se domnívalo, že sazby ke konci roku vzrostou. Proto se klienti raději vydali do bank a sjednali si hypotéku za stále výhodnou sazbu. Tyto prognózy se zatím ale nepotvrdily a sazby se stále drží u dna, podotkl.

Počet poskytnutých hypoték a jejich objem se zvyšoval i v případě podnikatelských subjektů. I když je jejich počet nepoměrně menší, berou si podnikatelé větší hypotéky. Loni jim tak banky poskytly přes dva tisíce nových úvěrů za téměř 50 miliard korun.

Podle expertů čeká hypotéky letos opět rekordní rok. „Poptávka po nemovitostech a hypotékách v závěru roku 2015 díky silné ekonomice ještě zrychlovala a letošní rok tak jistě přinese ještě vyšší čísla,“ míní ředitel skupiny Chytrý Honza Jiří Paták. Úrokové sazby podle něj zůstanou nízko a většina firem se chystá zvedat platy.

Průzkum Hospodářských novin mezi bankami poskytujícími hypotéky ukázal na další snižování úrokových sazeb, které pokračují v sestupu pod dvěma procenty i u velkých poskytovatelů. Jde o reakci na globální trhy i na vzájemnou konkurenci mezi bankami.