Kalousek k EET: Tato vláda není schopna ochránit citlivá data

Koalice ve sněmovně po mnohaměsíčních jednáních prosadila zákon o elektronické evidenci tržeb. Od normy si slibuje zamezení daňovým únikům, pravicová opozice v čele s Miroslavem Kalouskem (TOP 09) ale o EET mluví jako o riskantním balkánském experimentu. Předseda TOP 09 upozorňuje, že vláda není schopna ochránit citlivá data, čímž naráží i na informace o vyjednávání o unesených Češích. Podle Ivana Pilného (ANO) ale v případě EET o citlivá data nejde. Šéf TOP 09 odpovídal na dotazy diváků v pořadu Devadesátka.

Pravicová opozice proti zavedení elektronické evidence tržeb dlouhodobě a tvrdě protestovala. Kromě zátěže pro malé a střední podnikatele se zmiňuje například zneužitelnost dat, které v rámci EET budou muset podnikatelé odesílat finanční správě. „Tato vláda není schopna ochránit citlivá data, ani svá citlivá data, teď chce mít statisíce citlivých dat od soukromých podnikatelů,“ prohlásil Miroslav Kalousek (TOP 09).

Základním principem EET je neustálé propojení obchodníka či řemeslníka se servery daňové správy, každá vydaná účtenka má být ihned registrována. Až na výjimky, například pro provozovny v místech bez připojení k internetu nebo u prodeje zboží a služeb v dopravních prostředcích, má vše fungovat on-line, v reálném čase. 

Že jsou obavy podnikatelů oprávněné, si myslí i expert na IT bezpečnost Jiří Nápravník. „Data, ať už o jednom konkrétním hotelu a obchodu, nebo jako celek, jsou ekonomický poklad, informace hodnoty zlata,“ uvedl. Nesmírnou hodnotu mohou podle něj mít pro konkurenci v konkrétním městě či oboru a také pro firmy, které se zabývají průzkumem trhu.

Nejsou tam žádná citlivá data. Rád bych věděl jediný příklad, kdy by někdo řekl, jak jde těchto dat zneužít k něčemu, co konkurence už dávno neví.
Ivan Pilný

Předseda hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO) s tím ale nesouhlasí. „Celý život se zabývám informačními technologiemi. Za prvé mohu říct, že tam nejsou žádná citlivá data,“ řekl. Podle něj jde o data, která konkurence dávno zná. Pokud se kritizuje Andrej Babiš (ANO) vlastnící koncern Agrofert, nemyslí si, že by data mohl zneužívat přímo ministr financí. „Kdyby se spoléhal na to, co vytahá z EET, to by byl opravdu blázen,“ zmínil Pilný. Může podle něj vycházet ze standardních účetních výkazů.

Bývalý předseda strany Pirátů Ivan Bartoš každopádně zavedení EET hodnotí jako nepromyšlenou akci. „Nevěříme, že to ministerstvo zvládne snadno. Požadavky na funkcionalitu systému dosud nejsou specifikovány tak, aby to zodpovědně mohl někdo implementovat,“ řekl. Připomněl, že v minulosti chtěli vidět zadávací dokumentaci EET. Babiš ji ale nezveřejnil. Teď, když ji umístil na internet, tak podle Bartoše oslovení odborníci našli výrazná bezpečnostní rizika. „Nemyslím si, že s takovými nedbalými požadavky na bezpečnost má docházet k nějaké větší kumulaci dat,“ dodal.

Opozice se chystá k Ústavnímu soudu

I když ale zákon prošel sněmovnou, opozice se nechce vzdát. Připravuje ústavní stížnost kvůli obsahu zákona i způsobu schválení, kdy byla ukončena rozprava, ačkoliv ještě chtěli vystoupit další poslanci. „To je poprvé od listopadu 1989, kdy vládní většina věděla, že opoziční poslanci mají připraveny návrhy, mají připraveny argumenty, a zacpali jim ústa. Řekli: My vám neumožníme, ani v rámci času, který jsme vám vymezili, dvakrát deset minut, návrhy přednést,“ uvedl Kalousek. Pilný ale namítá, že „vlastní poslance blokovali jejich šéfové, kteří zneužívali svého přednostního práva“.

Jako příklad uvedl situaci, kdy Kalousek tři hodiny předčítal stenozáznam o Vrběticích. Šéf TOP 09 se ale ohradil, že při bodu, který se týkal EET, o Vrběticích nemluvil, nýbrž předtím, než bylo EET schváleno jako bod mimořádné schůze, a označil to za účelové směšování.

Devadesátka na téma EET (zdroj: ČT24)

Podle předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) je nicméně argument, že opozičním poslancům bylo znemožněno načíst návrhy, spíše výmluva. „Ve třetím čtení lze podat pouze návrh na opakování čtení druhého. Tento návrh byl podán, sněmovna o něm hlasovala. Všechny legislativně-technické připomínky, které byly dodány odborem legislativy, byly zpravodajem načteny a sněmovna o nich hlasovala. Nikdo z kolegů, kteří byli dále přihlášeni do diskuse, nemohl navrhnout nic nového. Tento argument u Ústavního soudu nemůže obstát,“ tvrdí Hamáček.

„Pravidla vždycky platila. S Babišem a Sobotkou přišlo něco úplně nového. Když se vládě nějaký zákon nehodí, tak se prostě poruší,“ upozornil Kalousek. „Vláda tím podle mě vysílá šílený signál do veřejnosti. Jak může vláda jako nejvyšší exekutivní orgán chtít, aby občané dodržovali zákony, když ona sama dává občanům příklad, když se vám nějaký zákon nehodí, tak se na něj vykašlete,“ dodal. Že byl porušen jednací řád, je přesvědčen i Robert Zbíral z katedry politologie a společenských věd Právnické fakulty Univerzity Palackého. Je však přesvědčen, že Ústavní soud zákon nezruší. Kromě ukončení rozpravy se ale opozice možná bude odvolávat i na nerovné zacházení s podnikatelskými subjekty v zákoně.