Elektronická evidence tržeb schválena. Navzdory obstrukcím

Koalice ve sněmovně i přes obstrukce prosadila elektronickou evidenci tržeb. Jako první se do evidence zapojí hotely a restaurace, a to zřejmě už od listopadu. Záleží na tom, kdy zákon vyjde ve sbírce. Ještě ho musí schválit Senát a podepsat prezident. Sněmovna schválila taky doprovodný zákon, který mimo jiné zařadí stravovací služby kromě podávání alkoholických nápojů do 15procentní sazby daně z přidané hodnoty. Nyní jsou v sazbě 21 procent.

Koaliční poslanci prosadili konec debaty o zavedení EET navzdory námitkám ODS I TOP 09. Pravicové strany na protest odešly z jednacího sálu. Komunisté se zdrželi hlasování.

Koalice podle šéfa ODS Petra Fialy znásilnila jednací řád, když debatu nekompromisně ukončila. Občanští demokraté počítají s ústavní stížností, podle Fialy jeho strana zákon zruší, pokud bude ve vládě.

Fiala dnešní den označil za černý den pro české živnostníky i českou parlamentní demokracii. „Byli jsme svědky znásilnění jednacího řádu ze strany vládní většiny. Byl porušen zákon, když byla ukončena rozprava. Řada poslanců nemohla vystoupit a vyjádřit se,“ uvedl Fiala na tiskové konferenci ve sněmovně.

Záznam jednání PS k evidenci tržeb (1. část) (zdroj: ČT24)

Sněmovna také ještě před celkovým hlasováním podpořila v dílčím hlasování koaličně dohodnutý návrh lidovce Jaroslava Klašky, který se týká zejména řemeslníků. Údaje o tržbách by měli posílat do centrální evidence jako poslední, zřejmě až od května 2018. Evidence tržeb dopadne nejprve na restaurace a hotely, a to patrně od letošního listopadu. Po třech měsících přibude maloobchod a velkoobchod, předpokládá norma. Všechna ostatní odvětví vyjma řemeslníků by měla začít evidovat tržby od 16. měsíce od účinnosti zákona, pravděpodobně od března 2018.

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek odpovídal na dotazy diváků v pořadu Devadesátka

Pravice: Porušuje se jednací řád

Středa byla už šestým jednacím dnem závěrečného kola debaty o evidenci tržeb, od níž si vláda slibuje omezení šedé ekonomiky a zlepšení výběru daní. Sněmovna na tento den stanovila koaliční většinou pevnou dobu, kdy má o příslušných zákonech a pozměňovacích návrzích k nim hlasovat. Mělo se tak stát v 11 hodin, nakonec se hlasovalo po poledni  poté, co skončila půlhodinová přestávka na jednání klubu KSČM.

Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák při diskusích hájil postup koalice, která prosadila pevný čas pro hlasování o zákonech. Pravice jej však označila za porušení jednacího řádu a mluví o ústavní stížnosti, kdy ODS už avizovala, že u Ústavního soudu napadne proceduru i samotný zákon. Sociální demokracie nicméně podle Sklenáka, jak prohlásil v diskusi před hlasováním, nezpochybňuje obstrukce jako nástroj opozice, po určité době ale musí podle něho skončit, aby se nestaly destrukcí. „Jsme svědky permanentní obstrukce TOP 09 a ODS, hraničící se zpochybňováním parlamentní demokracie,“ řekl.

Proti Sklenákovým slovům se ohradili předsedové TOP 09 a ODS Miroslav Kalousek a Petr Fiala.  

Záznam jednání PS k evidenci tržeb (2. část) (zdroj: ČT24)

Babiš: I senioři dokáží ovládat kalkulačku

Pravice tvrdí, že evidence tržeb ztíží život hlavně menším podnikatelům, obává se taky možného zneužití dat. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) však opakovaně ve svém vystoupení ve sněmovně zdůraznil, že se není čeho obávat a že evidence tržeb povede k narovnání podnikatelského prostředí.  „Evidence tržeb se nebude týkat jen malých podnikatelů a živnostníků. Bude pro všechny, kteří budou přijímat tržby v hotovosti. A co stále dokola trvdí  například představitel Asociace podnikatelů a manažerů, že velké firmy budou mít výhodnější režim, je skutečně trapná lež. Důkazem je znění samotného zákona, ve kterém nic takového není a nic ani nebylo,“ konstatuje.

Na to pak později reagoval poslanec a místopředseda hnutí Úsvit - NK Karel Fiedler, že s velikostí podnikatelů to myslel tochu jinak. „Zákonem o EET se řeší určité věci, ale projednávat by se daly i jiné zákony, který by přinesly příjmy do státního rozpočtu. Například, zda 42 miliard vyplácených na podporu solárů musíme vyplácet v tomto objemu. Případně, když pan ministr Babiš 22. ledna uvedl, že EET je určena pro všechny podnikatele za stejných podmínek, ale vzápětí se  pak dozvídáme, že někteří podnikatelé by měli mít nižší DPH na točené pivo, ale jen ti, kteří provozují restaurace, proto mám k tomu výhradu, “ vysvětlil Fiedler.

Události ČT: EET má za sebou třetí čtení, čeká ji Senát a možná i Ústavní soud (zdroj: ČT24)

Někteří poslanci však argumentovali, že by se EET neměla vztahovat na lékaře vzhledem k vysokému počtu lékařů v předdůchodovém a důchodovém věku. Upozorňovali  na to, že dvacet procent lékařů nemá žádné elektronické vybavení a že je zde riziko, že raději své ordinace zavřou, než by si nějaké zařízení pořizovali a učili se s ním pracovat.

 „Lékaři jsou v podstatě vědci, vzdělaní a inteligentní lidé a prohlašovat, že nezvládnou zadat částku do jednoduchého zařízení, je snižováním úrovně jejich vzdělání a inteligence. Nebudeme rozlišovat mezi seniorem provozujícím hospodu a seniorem lékařem. Díky otevřenému technickému řešení EET, bude moci trh oběma skupinám nabídnout takové zařízení, které budou umět ovládat,“ dodal Babiš.

EET
Zdroj: Dotykačka

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura pak ve svém vystoupení zdůraznil, že by rád od ministra financí Babiše slyšel názor, o kolik se zvyšuje výběr daní v situaci růstu ekonomiky. „Renomovaní ekonomové říkají, že jedno procento HDP dělá přibližně 13 miliard daní do státního rozpočtu. Proč to říkám? Protože pan ministr to pravidelně zpochybňuje a už slyším, jak říká, že příjmy rostou díky EET,“ uvádí Stanjura.

Stát si slibuje z EET ročně na daních 18 miliard korun

Po úplném náběhu evidence tržeb by měl stát vybrat ročně na daních 18 miliard korun navíc, zopakoval Babiš. Z toho čtyři miliardy připadnou obcím a 1,5 miliardy korun krajům, dodal.

Pokud zákon schválí i Senát a podepíše prezident, podnikatelé začnou elektronicky posílat údaje o tržbách do registru patrně od listopadu. Nejprve půjde o restaurace a hotely, postupně budou přibývat další odvětví. 

Události, komentáře: Bitva o EET skončila (zdroj: ČT24)