Vyvolávací cena 734 milionů. Aukce kmitočtů pro LTE může začít

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vyhlásil aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE, a to s vyvolávací cenou 734 milionů korun. Přihlášky mohou společnosti zasílat do 22. března.

Úspěšní žadatelé o frekvence v pásmech 1800 a 2600 MHz následně obdrží pozvání do aukční části. Nejdříve proběhne proškolení účastníků na využívání elektronického aukčního systému a zkušební aukce a až potom se přikročí k vlastní aukci s podáváním nabídek na dané kmitočtové úseky.

ČTÚ předpokládá, že aukční fáze by měla být ukončena přiřazením konkrétních kmitočtových úseků úspěšným uchazečům v průběhu jara. 

Bez podmínek to nejde

Samotné podmínky aukce se budou řídit konkrétními požadavky na pokrytí populace České republiky a zároveň vyžadují poskytování služeb na získaných kmitočtech s rychlostmi nejméně 5 Mbit/s v horizontu sedmi let. Vedle toho ale stále platí závazky poskytnutí služby národního roamingu a velkoobchodní nabídky podle podmínek předchozí aukce.

Úřad stanovil podle svých slov podmínky aukce tak, že využil zkušenosti získané v průběhu minulé aukce v roce 2013, ty opakovaně konzultoval s veřejností a projednal je i s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Před třemi lety stávající mobilní operátoři vydražili kmitočty v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz za celkem 8,5 miliardy korun. Sítěmi LTE pokrývají přes 80 procent populace.

Letos by měl ČTÚ v aukci rovněž prodávat kmitočty v pásmu 3,6 až 3,8 GHz pro rychlý internet. I tento tendr zdrželo čekání na snížení ročních poplatků za kmitočty.

Vydáno pod