Nový zákon o zaměstnanosti prý vybízí ke zneužití

Praha - Novela zákona o zaměstnanosti umožňující, aby nezaměstnaným místo úřadů práce hledaly místo soukromé pracovní agentury, podle Lidových novin přímo vybízí ke zneužití. Při zprostředkovávání zaměstnání budou pracovní agentury získávat za každého uchazeče o práci pět tisíc korun, nic jim přitom ale prý nebrání v tom, aby vyinkasovaly odměnu za převzetí starosti, případně nezaměstnaným našly práci na dobu neurčitou, ze které je hned druhý den propustí ve zkušební době.

Čistý zisk i po odečtení nákladů za takovou machinaci lidé z oboru odhadují na 4 750 korun za jednoho nezaměstnaného, jichž v únoru bylo asi 541 000. „Odměny jsou špatně nastavené, bojím se, aby toho nevyužili spekulanti,“ prohlásila Nataša Randlová, advokátka a expertka na pracovní právo z advokátní kanceláře Randls.

Ministerstvo se brání

S tím však nesouhlasí ministerstvo práce. „Pokud by agentura práce chtěla získat pouze příspěvek 5 000 korun, aniž by jejím cílem bylo umístění uchazeče o práci, jehož by po šesti měsících vracela úřadu práce, pak by to byl jasný signál, aby s takovou agenturou už nebyla uzavřena žádná další dohoda,“ vysvětlila Táňa Švrčková z tiskového odboru ministerstva.

Proti současnému znění zákona se už ozývají i zástupci asociací, které sdružují personální agentury. Podle nich je zákon natolik nekonkrétní, že je možné jeho výklad ohýbat podle potřeby. „Takovému zákonu říkáme prokorupční, protože závisí na libovůli úředníka, jak a co se podle něj bude dělat,“ uvedl prezident Asociace pracovních agentur Radovan Burkovič.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

I když je novela zákona účinná už od ledna, zatím ani jedna agentura práce nemohla začít spolupracovat s úřady práce. Úřady jsou centralizované a veřejnou zakázku musí vyhlásit generální ředitelství, které na znění veřejné zakázky právě pracuje.