Počítačové viry se Čechům vyhýbaly, zažili nejméně problémů z celé EU

Česko bylo loni nejbezpečnější zemí Evropské unie pro uživatele internetu. S bezpečnostními problémy se na síti setkalo jenom deset procent Čechů. Ukázala to studie zveřejněná Eurostatem. Češi se také zřídka nechali odradit od toho, aby po internetu nakupovali nebo spravovali svoje finance.

Napadení počítačovým virem, využití osobních údajů, finanční ztráty kvůli podvodným zprávám nebo zneužití platební karty a přístup dětí k nevhodnému obsahu na internetu. To jsou obvyklá rizika, na něž mohou uživatelé internetu narazit. S nějakým bezpečnostním rizikem se v roce 2015 setkalo v zemích Evropské unie v průměru 25 procent uživatelů internetu. Česká republika je na tom s deseti procenty úplně nejlépe.

Těsně za Českem je Nizozemsko s jedenácti procenty uživatelů a potom Slovensko se třinácti. Ne tak často narazili na potíže také uživatelé v Irsku, na Kypru, ve Slovinsku, Německu, Lotyšsku či Finsku. Nejvíce virů, případů ztráty dat a dalších bezpečnostních problémů naopak zažili uživatelé internetu na Maltě, v Portugalsku, Maďarsku a především Chorvatsku, které hlásí podíl 42 procent uživatelů s potížemi.

Češi a internet
Zdroj: Eurostat

Výzkumníci se ptali i na konkrétní problémy. Počítačový virus nakazil ještě v roce 2010 v průměru 31 procent uživatelů internetu v EU. Česko bylo už tehdy pod průměrem, ale jen mírně, škodlivý program postihl 26 procent uživatelů. Po pěti letech unijní průměr poklesl na 21 procent, v Česku dokonce na 8 procent, což byl druhý nejnižší podíl. Lepší v tomhle ohledu bylo Nizozemsko s šesti procenty. Nejvýraznější zlepšení z ostatních zemí Unie připadá Slovensku, kterému ubylo uživatelů postižených počítačovým virem o 38 procent.

Obavy z krádeže osobních údajů loni odradily některé lidi od užívání všech možností internetu. Pět procent českých uživatelů se vyhnulo nákupu nebo objednávce zboží po internetu. Ještě víc lidí raději neovládalo své bankovnictví přes síť, šlo o devět procent. Někteří si také dávají pozor na to, k jaké bezdrátové síti se hlásí. Mimo domov k wi-fi nepřipojují svá mobilní zařízení čtyři procenta.

Vydáno pod