Řecká krize se odkládá, dnes mu přitečou evropské peníze

Atény - Řecko dnes dostane prvních 5,9 miliard eur z nového záchranného úvěru. Už v úterý přitom musí splatit první klíčovou splátku ve výši přes 14 miliard eur. Ministři financí států eurozóny před týdnem odsouhlasili, že zadluženému Řecku poskytnou další finanční injekci 130 miliard eur, a to poté, co Aténám odpustili více než polovinu dluhů soukromí věřitelé. Řecko tak ušetřilo 107 miliard eur. Podle řecké centrální banky letos řecká ekonomika klesne o dalších 4,5 procenta. Díky poklesu pracovních nákladů a klesající inflaci by však Řecko mělo v příštích letech získat zpět až 75 procent konkurenceschopnosti, kterou ztratilo od roku 2001, kdy přijalo euro.

„Pro životaschopnost řeckého hospodářství je to velmi pozitivní a velmi důležité,“ chválil schválení úvěru ministr financí Evangelos Venizelos. Záchranný úvěr ale sám o sobě finanční trable Řecka nezmírní. Nová zpráva EU totiž ukázala, že země bude muset vynaložit velké úsilí, aby se vrátili zahraniční investoři a posílil export. Jedině tak se může řecká ekonomika vzchopit. „Nezapomeňme, že Řecko je pátým rokem v recesi a nezaměstnanost je kolem 20 procent,“ upozornil editor AP Phil Tutt.

Jednou z priorit druhého záchranného programu je podle Evropské komise rekapitalizace bank. Vklady v bankách se během krize citelně snížily a nová dohoda o odpisu státního dluhu postihne především řecké banky. Program dle činitele Evropské komise Matthiase Morse přislíbil bankám 50 miliard eur.

Řecký kolaps se tedy odkládá. Vláda má čas do léta, kdy bude unie s centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem chtít vidět další výsledky úsporných opatření. „Evropa se obává toho, že by v Řecku vyhrály strany, které by s ní nespolupracovaly, proto rozdělila tranši do několika částí,“ řekl Jaroslav Brychta, analytik společnosti X-trade Brokers.

„Obecně existují dvě cesty řešení. První je možná, má-li země svou měnu. Místní měna výrazně oslabí, klesnou ceny a země se tak stane opět konkurenceschopná. Druhá možnost je cenová, což je případ Řecka, které nemá vlastní měnu. Je potřeba interně devalvovat - řecké mzdy a ceny musí výrazně klesnout. Řecko se tímto směrem vydalo, ale ne dostatečně,“ myslí si Brychta.

Řecká centrální banka vzala licenci třem menším bankám

Řecká centrální banka odebrala licenci třem menším finančním ústavům, které působily jako spořitelní družstva. Od loňského října je to už potřetí, co byly úřady nuceny zakročit na ochranu střadatelů. Tentokrát centrální banka rozhodla o likvidaci ústavů Achaiki, Lamias a Lesvou-Limnou.

„Těmto třem družstevním bankám byla odejmuta licence a zahájeno řízení o likvidaci,“ uvádí sdělení centrální banky. Každá z bank, které končí, měla podle agentury Reuters v Řecku od tří do pěti poboček.

Řecko rozprodává půdu pod nohama

Zadlužené Řecko začalo rozprodávat svůj majtetek. Do prodeje jdou státní budovy, půda, například na ostrově Rhodos, ale třeba i athénské letiště. A zahraniční investoři mají zejména o původní letiště v Athénách velký zájem. Jedná se totiž o obrovskou plochu napojenou na silniční síť, ležící přímo u moře. Zájem projevili investoři z USA, Libanonu, Izraele, Švýcarska, Číny i Anglie. Na rozloze 600 hektarů chtějí postavit luxusní hotely, vily, jachetní přístav, či dva mrakodrapy, které by byly nejvyšší v zemi.