Pimco: Portugalsko se letos stane druhým Řeckem

Frankfurt nad Mohanem - Portugalsko se propadá do stejné dluhové krize, s jakou se potýká Řecko. Německému časopisu Der Spiegel to předpověděl známý analytik a generální ředitel investičního fondu Pimco Mohamed El-Erian. Dodal, že letošní rok ukáže, zda se eurozóna rozpadne nebo zmenší.

Rozpad eurozóny je sice podle El-Eriana „méně pravděpodobný, ale rozhodně jej nelze vyloučit“. Eurozóna by se podle něj mohla dostat z krize velmi rychle, kdyby se její členové „konečně chopili iniciativy“. „Je tu spousta peněz, které stojí stranou a čekají, co se stane,“ dodal. 

Portugalsko se loni v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se s EU a MMF dohodla na záchranném balíku v objemu 78 miliard eur (téměř dva biliony korun). El-Erian si však myslí, že je pomoc pro Portugalsko nedostatečná a Lisabon bude nucen požádat EU a MMF o další peníze. „Pak nastane velká debata o tom, jak tuto finanční zátěž rozdělit mezi EU, věřitele, MMF a Evropskou centrální banku,“ uvedl.

Ilustrační foto
Zdroj: Federico Gambarini/ISIFA/EPA

Řecko si předloni v květnu sjednalo záchranný úvěr v hodnotě 110 miliard eur. Ukázalo se však, že tento úvěr nebude stačit, a země si proto loni v říjnu dohodla druhý záchranný program v objemu 130 miliard eur, který členové eurozóny formálně schválili tento týden. Schválení balíku předcházela dohoda Řecka se soukromými investory o výměně současných státních dluhopisů za nové, s nižší nominální hodnotou a delší dobou splatnosti.

Dohoda o poskytnutí záchranného úvěru ukončila měsíce nejistoty, která nepříznivě ovlivnila i dění na finančních trzích. Atény pomoc dostaly, když se zavázaly k řadě úspor, které jeho ekonomiku srážejí hlouběji do recese.