Konec jednorázových igelitek je v nedohlednu, mohly by se ale zpoplatnit

Brusel – Plošného zákazu igelitových sáčků a tašek na jedno použití se v Evropské unii zřejmě nedočkáme. Evropská komise si nechala udělat průzkum, podle jehož závěrů by byl podobný krok právně pochybný. Komisař pro životní prostředí Janez Potočnik loni navrhl zákaz jednorázových igelitek, což by následně omezilo jejich používání. To představuje pro životní prostředí velkou ekologickou zátěž. Odborníci proto navrhli kompromis. Za igelitové sáčky by se platil poplatek, který by se úměrně zvyšoval tak, aby si na něj lidé nezvykli.

Přestože by podle odborníků měl zákaz igelitových tašek pozitivní vliv na životní prostředí, jeho zavedení by podle výsledků studie ale odporovalo jak pravidlům evropského vnitřního trhu, tak mezinárodnímu obchodnímu právu. Ani v jednotlivých členských státech by podobný postup nebyl v souladu s právem. Někteří argumentují tím, že by podobný zákaz měl negativní dopad na zaměstnanost, protože podniky zabývající se výrobou plastových tašek zaměstnávají zhruba 17 a půl tisíc lidí.

Více ekologicky odbouratelných tašek?

Potočnik loni navrhoval také jiné možnosti omezení igelitových sáčků. Kromě jejich zákazu mluvil o případném zdanění nebo o pobídkách pro častější užívání tašek, které jsou ekologicky odbouratelné. Autoři studie nyní navrhli, aby se zakázalo vydávání jednorázových tašek a sáčků zdarma. Cena za sáčky by se podle studie navíc měla pravidelně zvyšovat, aby si na ni spotřebitelé nezvykli.

Průměrný Evropan podle údajů komise ročně spotřebuje kolem 500 plastových tašek, které přitom mohou v přírodě zůstat po desítky až stovky let. Většinu z nich přitom lidé použijí jen jednou. V roce 2008 se v Evropě vyprodukovalo 3,4 milionu tun plastových tašek. To je zhruba ekvivalent váhy dvou milionů osobních automobilů.