Podle Nečase se z jednání ekonomických ministrů rýsuje zvýšení sazeb DPH

Praha – Rýsování konečných dvou sazeb DPH, které se zvýší o jeden procentní bod, takový je výsledek jednání ekonomických ministrů, který představil premiér Petr Nečas na následném brífinku. Ze snížené sazby vypadnou pleny a zdravotní pomůcky. Podle premiéra to není ale vůle vlády, nýbrž požadavek EU. Ekonomičtí ministři také budou dál diskutovat o podobě zvyšování důchodů. Podle ministra financí Miroslava Kalouska, který původně prosazoval kvůli horší ekonomické predikci úplné zmrazení penzí, nesmí být valorizace vyšší než výběr penzijního pojištění. Nečas uvedl, že jako průchozí se nyní jeví dvě z původních šesti variant úprav důchodů.

Růst sazeb DPH na 21 a 15 procent je podle Nečase jedním ze tří robustních opatření k udržení plánovaných schodků rozpočtu a dalšímu nezadlužování země. „Rozebírali jsme položky ve snížené sazbě a nebudeme upravovat ten seznam, s výjimkou těch, kde je proti nám z hlediska legislativy EU vedeno řízení, a to jsou dětské pleny a zdravotní pomůcky,“ uvedl premiér.

Jednání ekonomických ministrů o úsporách v rozpočtu ovšem dnes podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka nepřinesla žádný výsledek. Jednání prý budou pokračovat příští týden.

Petr Nečas, předseda vlády

„Chci zdůraznit, že se jedná jen o poradu, a nikoliv o rozhodovací orgán. I ve světle ekonomických čísel, které se týkají hospodářského růstu, vláda nehodlá ustoupit od svého záměru dostat deficit rozpočtu pod tři procenta HDP. Považujeme to za nejdůležitější úkol a je s tím spjata existence vlády.“

Dalšími z významných opatření jsou podle Nečase úprava valorizace důchodů

V oblasti valorizace důchodů se podle premiéra rýsují dvě možnosti z šesti předložených. Jejich podobu ovšem neupřesnil. „Těžko si můžeme dovolit valorizaci větší než o větší výběr pojistného z roku na rok,“ poznamenal dnes Kalousek. Pokud by vláda chtěla valorizovat rychleji, než jak roste pojistné, zvyšovala by tak schodek na důchodovém účtu. „A jsem přesvědčen, že to by z dlouhodobého hlediska přineslo seniorům daleko větší trápení než pomalejší tempo valorizace,“ dodal ministr financí.

Poslední z velkých opatření se týká redukce státní správy a rušení nebo slučování některých úřadů. Toto opatření se ovšem projeví v úsporách až v roce 2014, upozornil premiér. „Bez dohody o dvou robustních opatřeních (pozn. DPH a důchody) se ke snížení schodku v příštím roce nedostaneme. Abychom sestavili rozpočet na 2013 a dostali deficit pod tři procenta, musíme mít základní balíček, který tvoří zhruba 25 miliard korun. K nim patří řada dalších dílčích opatření, které by daly dohromady požadovaný objem úspor 42 miliard korun,“ uvedl premiér.

V roce 2013 bude podle MF kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit proti současným návrhům 42,4 miliardy Kč a v roce 2014 již 84,4 miliardy korun. Pro rok 2013 počítá MF se schodkem rozpočtu 100 miliard Kč a v roce 2014 s deficitem 70 miliard Kč.   

V letošním roce by se kvůli udržení schodku 105 miliard korun, měly zmrazit výdaje za necelých 24 miliard korun. Problematické je ovšem vázání 4,5 miliardy korun v rozpočtové kapitole ministerstva školství, které se nelíbí Věcem veřejným (VV) a jejich ministrovi Josefu Dobešovi.

Vydáno pod