i-legalne.cz nabídne neomezené stahování hudby za paušál

Praha - Internetový portál s digitální hudbou i-legalne.cz jako první v České republice nabídne zákazníkům neomezené stahování hudby za paušální poplatek. Legální stahování hudby zatím v Česku zůstávalo za očekáváním, i když jeho tržby v posledním roce rychle vzrostly a stalo se tak jedním z mála expandujících segmentů tuzemského hudebního trhu.

Portál i-legalne.cz nabízí téměř 490 tisíc skladeb, z nichž ale za rok fungování prodal jen asi 225 tisíc. Prodej dosud probíhal klasickým způsobem, kdy uživatel platí za každou staženou píseň. Nyní se má za poplatek databáze klientům otevřít bez omezení. Finanční podmínky a další podrobnosti chystané služby se portál chystá zveřejnit na páteční tiskové konferenci.

Mezi české internetové obchody nabízející legální stahování hudby patří také například mobilní operátor T-Mobile či portál allmusic.cz. I díky nim se tržby z prodeje digitální hudby loni v Česku meziročně zvýšily ze 17 na téměř 24 milionů korun. Český hudební průmysl však celkově v loňském roce vykázal pokles tržeb o 12,7 procenta na 439,8 milionu korun. Za dlouhodobým poklesem stojí podle odborníků hlavně nelegální stahování hudby a prodej padělaných hudebních nosičů.

V celosvětovém měřítku disponuje největším katalogem legální hudby se šesti miliony skladeb portál Napster. Jeho stará, ilegální verze před několika lety ve stahování hudby způsobila revoluci. Po uzavření a následné „legalizaci“ nabízel Napster ke svým písním přístup bez možnosti kopírování, od tohoto měsíce však prodává i jednotlivé MP3 nahrávky bez ochrany proti kopírování. Za měsíční paušál šesti až osmi eur (zhruba 150 až 200 korun) chce letos zpřístupnit své nahrávky druhé největší hudební vydavatelství světa Sony BMG.