Exekuce dosáhnou i na družstevní byty

Praha - Exekutoři by v budoucnu mohli dosáhnout i na družstevní byty. Dlužníkům bude nově hrozit i to, že přijdou o svůj podíl v družstvu. Podle deníku Právo s tím počítá novela exekučního řádu. Ta by měla platit od příštího roku.

Družstevní byt byl pro exekutory ještě nedávno nedostižitelný majetek. Patřil totiž bytovému družstvu, ne dlužníkovi - zabavit ho proto nemohli. I tady ale ministerstvo spravedlnosti zavádí změny. Podíl v družstvu se dlužníkovi zabaví a byt půjde do dražby. „Novela umožní dražbu obchodního podílu dlužníka nebo dražbu členství bytového družstva,“ vysvětlil náměstek ministra spravedlnosti František Korbel.

Novela zavádí taky sérii opatření, která mají zabránit spekulacím a ovlivňování dražeb. Třeba možnost nejvyšší nabídku ještě dodatečně přebít. Ta v Česku už jednou existovala, v roce 1896.

„Dražba je především od toho, aby se uspokojil věřitel. Přinese to zvýšení ceny a má to preventivní rysy z hlediska možné korupce,“ dodal Korbel. Novela exekučního řádu upraví taky elektronické dražby. Zákon má začít platit od příštího roku.

Exekuce dosáhnou na družstevní byty (zdroj: ČT24)